in ,

DNA-databanken voor stamboomonderzoek niet zonder risico’s

2162005037 c8147fa035 dna test

Pas op met het zomaar delen van je DNA-profiel in een openbare databank. Veel mensen van over de hele wereld doen dat, om zo eenvoudig hun stamboom aan te vullen, maar in de VS is die informatie nu ook door de politie gebruikt. Met succes, maar niet zonder risico’s waarschuwen privacywaakhonden.

Een Amerikaanse seriemoordenaar werd na 50 jaar niet achterhaald omdat hij zelf zijn gegevens had achtergelaten in zo’n openbare databank, maar omdat een ver familielid dat had gedaan. Zo kwam de politie erachter in welke familie ze de dader moesten zoeken. Vervolgens werd er gericht gerechercheerd om het DNA van de hoofdverdachte te bemachtigen voor een match.

Wie zijn DNA-achterlaat beslist dus niet alleen over zijn eigen privacy, maar ook over die van anderen. Zonder het te weten kan een moeder dus het bewijs tegen haar eigen kind leveren.  “Je lot is handen van anderen, dat is het probleem”, vindt de Amerikaanse hoogleraar privacy Charles Seife.

Alles bij de bron; RTL

Lees ook eens verder bij de bron: DNA-databanken voor stamboomonderzoek niet zonder risico’s

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hand taking euros in cash register 640x379

Is de cloudheffing van de thuiskopieheffing onrechtmatig?

EU verbiedt vanaf 25 mei alle openbare amateur fotografie!