in , ,

Doordrammer Ollongren wil voor afschaffing referendum nergens op wachten

Kajsa Ollongren

Kajsa voelt er weinig voor om te wachten op een rechterlijke uitspraak over de afschaffing van het raadgevend referendum. Ook wil zij niet wachten op het advies van de staatscommissie die onder meer onderzoek doet naar de werking van het referendum.

De oppositie in de Senaat vroeg de minister met de afschaffing te wachten, omdat de rechter zich buigt over een klacht over de kwestie. De beweging Meer wil van de rechter weten of het het recht heeft om een referendum over de afschaffing van het raadgevend referendum te blokkeren.

De senatoren beklaagden zich over de haast die het kabinet heeft met het afschaffen van de volksraadpleging. Oppositiefracties vroegen de minister ook rekening te houden met het onderzoek van de staatscommissie. Die stelde vorige week in een tussenrapportage dat het referendum, weliswaar correctief en bindend, de democratie kan versterken.

En de oppositie staat niet alleen. Staatsrechtgeleerden die in maart door de Eerste Kamer voor een informatiebijeenkomst waren uitgenodigd, toonden zich kritisch over de afschaffing. Dat het kabinet de intrekkingswet niet referendabel maakt, is volgens hen “niet fraai, niet hoffelijk en niet genereus”.

De experts zijn het erover eens dat de keuze van het kabinet juridisch houdbaar is, maar stellen ook dat het “niet chic” en zelfs “flauw” is. “Waarom zou je de voorstanders van het referendum de kans ontnemen om een laatste keer een referendum te organiseren”, vroeg Roel Schutgens, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen zich af. “Waar ben je zo bang voor?”

De is al door de , maar dat ging niet zonder slag of stoot. Dat het kabinet de intrekkingswet niet referendabel maakt, leverde in de Kamer felle reacties op. “Een middelvinger naar de bevolking”, zei SP'er Ronald van Raak. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer zich iets zullen aantrekken van de kritiek van de oppositie en de experts. Naar verwachting wordt er volgende week gestemd over de afschaffing van het referendum.

Alles bij de bron; NU

Lees ook eens verder bij de bron: Doordrammer Ollongren wil voor afschaffing referendum nergens op wachten

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7704908148 200c96553a eu babel1

Goh: Europees Parlement weigert transparantie over onkostenvergoeding

despressed

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder Nederlandse jongeren