in , , , , , , , ,

Earth Day: Geen enkele ecologische voorspelling van de afgelopen 50 jaar is uitgekomen

EarthDay2019 scr

Deze Earth Day, het voelt bijna alsof we wat kalkoen moeten snijden. Waarom? Omdat we heel wat dankbaar moeten zijn sinds de eerste Earth Day gebeurtenis 49 jaar geleden plaatsvond.

We moeten dankbaar zijn dat de somberheid en verdoemenis die de afgelopen decennia zijn gemaakt, niet zijn uitgekomen. Angstvretende explosieve bevolkingsgroei, voedselcrises en de op handen zijnde uitputting van natuurlijke hulpbronnen vormen sinds 1970 een van de belangrijkste gebeurtenissen op de Earth Day. En de rode draad onder hen is dat ze veel meer emoties hebben opgewekt dan feiten.

“Tegen het jaar 2000, als de huidige trends aanhouden, zullen we ruwe olie zo snel gebruiken … dat er geen ruwe olie meer zal zijn”, waarschuwde ecoloog Kenneth Watt rond de tijd van de eerste Earth Day-gebeurtenis. “Je zult naar de pomp rijden en zeggen, ‘vul hem op, vriend,' en hij zal zeggen: ‘Het spijt me heel erg, er is geen.'” Watt waarschuwde ook voor wereldwijde afkoeling en stikstofopbouw het land van de onbruikbaar maken.

Het probleem is echter dat de huidige trends niet doorgaan. Ze veranderen drastisch om een ​​aantal redenen. Innovatie gebeurt. Consumentengedrag verandert. Belangrijk is dat prijssignalen een grote rol spelen bij het communiceren van informatie aan zowel energieproducenten als consumenten. Hogere prijzen aan de pomp moedigen bedrijven aan meer olie te winnen en te leveren.

Dure gasprijzen motiveren ondernemers om te investeren in alternatieven voor olie, of dat nu batterijen, aardgasvoertuigen of biobrandstoffen zijn. Chauffeurs zullen ook hun verbruiksmogelijkheden onderzoeken, of ze nu carpoolen, alternatieve vervoerswijzen zoeken of, na verloop van tijd, een brandstofefficiënter voertuig kopen.

Hier zijn we, 19 jaar na Watt's willekeurige deadline, en chauffeurs trekken naar de pomp en zeggen, “Vul je bed, maatje” (figuurlijk gesproken, zoals Watts ook zelfbedieningsstations niet voorzag) zonder enige reden tot bezorgdheid . Dankzij de menselijke vindingrijkheid en de ondernemersdrive van energieproducenten zijn de volgens de Amerikaanse Energy Information Administration nu ‘s werelds grootste olieproducent en breken ze voortdurend records.

Hoewel wereldwijde energiearmoede en voedselonzekerheid een dringende uitdaging blijven, worden de problemen veel beter en niet slechter. Gegevens van de en de Verenigde Naties tonen extreme armoede en de wereldwijde honger is sinds 1970 merkbaar gedaald. En volgens het Internationaal Energieagentschap daalde het aantal mensen zonder toegang tot elektriciteit voor het eerst tot minder dan 1 miljard mensen.

Het is duidelijk dat er werk aan de winkel is. Maar tekens wijzen in de goede richting.

In de Verenigde Staten is de algemene perceptie dat de milieutoestand van het land verslechterd. Integendeel, door investeringen in nieuwe technologieën en door wetgeving zijn de milieutrends aanzienlijk verbeterd in de Verenigde Staten. Verontreinigende stoffen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu nemen af. Volgens het meest recente rapport over de luchtkwaliteitstrends van het Environmental Protection Agency zijn  de gecombineerde emissies van de zes gemeenschappelijke luchtverontreinigende stoffen met 73 procent gedaald tussen 1970 en 2017.

We zouden dankbaar moeten zijn voor economische vrijheden die mensen de middelen bieden om het milieu te beschermen. Naarmate een land economisch groeit, vergroot het de financiële mogelijkheden van zijn burgers en bedrijven om voor het milieu te zorgen en vervuilende stoffen die door de industriële groei worden uitgestoten te verminderen. Landen met grotere economische vrijheden hebben een schoner milieu en een grotere ecologische duurzaamheid. De Index of Economic Freedom van de Heritage Foundation en de Environmental Performance Index van Yale University  laten een zeer positieve correlatie zien tussen de milieuprestaties van een land en zijn economische vrijheid.

Vrijere ën hebben toegang tot meer producten en technologieën die ons leven gezonder maken en het milieu schoner maken. De beschikbaarheid van eenvoudige producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen maakt onze huizen bijvoorbeeld dramatisch schoner en gezonder. De ontwikkeling van sanitaire systemen en de beschikbaarheid van afvalophaling verminderen enorm veel soorten ziekten en beperken gifstoffen in de lucht en het water.

Deze producten en diensten zijn misschien niet wat onmiddellijk op Aarde opkomt, maar ze hebben een enorme impact op het opruimen van de planeet.

En we moeten dankbaar zijn voor duidelijk gedefinieerde en beschermde privé-eigendomsrechten. Een van de eerste lessen die ik in de economie leerde, is dat niemand een huurauto wast, omdat je niet geeft om wat je niet bezit.

Eigendomsrechten zijn een centraal kenmerk in de Verenigde Staten en over de hele wereld voor verbeterd milieubeheer, behoud en gezondheid van soorten, dieren in het wild, habitats, bossen en andere hulpbronnen. De afwezigheid van afgedwongen private eigendomsrechten in ontwikkelingslanden blijft een van de grootste obstakels voor verbeterde welvaart en ecologisch welzijn.

Volledig verhaal hier

Lees verder bij de bron: Watts Up With That?

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
niet moslims moeten dood

“Iedereen die het oneens is met moslims, moet worden vermoord” onopgemerkt gebleven door taalbarrières

paris 1555944317

Parijse multikulwijk krijgt ‘particuliere’ beveiligingsagenten, vrouwen kunnen weer naar buiten komen