in , , , , ,

Einddoel pensioenroof: één Europees pensioenfonds

“We beslissen iets. Daarna wachten we een tijdje om te zien of er wat gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit –de meesten weten toch niet wat er is beslist- dan gaan we weer wat verder. Stapje voor stapje, totdat er geen terugkeer mogelijk is.”

Deze uitspraak van Europese Commissievoorzitter Juncker in Der Spiegel geldt onverkort ook voor de Europese ontwikkelingen rondom onze pensioenen.

Diverse pensioenfondsen zijn positief over de nieuwe Europese pensioenrichtlijn. Zij benadrukken, dat er vrijwel niets verandert aan de Nederlandse situatie, dat het zelfs zal verbeteren.

Duivel in de details

De Nederlandse Bank heeft nu vetorecht gekregen bij waardeoverdracht naar buitenlandse pensioenfondsen. Er wordt geen pensioengeld overgedragen aan Europa. En voor Duitsland wordt geen uitzondering gemaakt. Ogenschijnlijk lijkt er dus weinig aan de hand. Ogenschijnlijk, want als zo vaak zit de duivel in de details.

De criteria voor het vetorecht van DNB blijken volgens een brief van staatssecretaris Klijnsma hetzelfde te zijn als de al bestaande en al gehanteerde criteria uit 2013. Dat is dus niet nieuw. Hooguit worden deze nu opgenomen in de pensioenwet. Maar waar het eigenlijk om gaat is de vraag of DNB nog zeggenschap en invloed heeft als de waardeoverdracht naar het buitenland heeft plaatsgevonden. Het antwoord daarop is, nee!

EU kan maatregelen nemen ten aanzien van pensioengeld

Heeft de Europese Unie geen toegang tot ons pensioengeld? In lid 60 van de richtlijn staat een cryptisch zinnetje: “The Union may adopt measures”.
Dat kan betekenen dat de EU maatregelen kan nemen ten aanzien van ons pensioengeld, maar het kan ook betekenen dat de EU een hoeveelheid pensioengeld kan opnemen. ’t Is maar dat u het weet.

Wordt voor Duitsland geen uitzondering gemaakt? Slechts 190 miljard van het totaal pensioenvermogen van Duitsland valt onder de nieuwe richtlijn. Zet dat eens af tegen de 1400 miljard euro van Nederland. De grootste gedeelten van het pensioenvermogen van Duitsland, de zogenoemde ‘Unterstützungskassen‘ zijn wel degelijk uitgezonderd van de richtlijn. Lid 16 van de richtlijn is daar glashelder over.

Blijft de vraag over: als er toch niets zou veranderen waarom is er dan een nieuwe richtlijn nodig? En: wat is het doel hiervan?

Pensioengeld om banken overeind te houden

In een artikel van KPMG (PDF) staan duidelijke antwoorden op deze vragen. In de eerste plaats is de richtlijn vooral van belang voor multinationale ondernemingen die er baat bij hebben als er een einde komt aan versnipperde aansturing. Maar bovenal staat de grensoverschrijdende pensioenuitvoering volledig in het teken van een toekomstig pan-Europees pensioenfonds. Eén Europees pensioenfonds dus. Hiermee wordt direct de uitspraak van staatssecretaris Klijnsma in haar brief, dat er geen sprake is van verdere harmonisering van kapitaaleisen, gelogenstraft.

Het is niet ondenkbaar dat dan, net zoals bij de bankenunie, de pensioengelden van het ene land gebruikt kunnen gaan worden voor de redding van pensioenfondsen in een andere lidstaat. Of voor banken die dreigen om te vallen, zoals nu in Italië wordt overwogen om pensioenfondsen de Italiaanse banken in nood te laten redden. Het precedent wordt geschapen.

Minder zeggenschap nationale parlementen

Hebben nationale parlementen hierover nog wat te zeggen? Steeds minder en dat is ook de bedoeling. Europarlementvoorzitter Schultz was hierover duidelijk in een recent interview met het blad Knack: “Nationale politiek mag geen voorrang krijgen”.

PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben na het blindelings instemmen met deze nieuwe Europese pensioenrichtlijn veel uit te leggen aan hun kiezers.

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma De Jong-Schobbe
1 jaar geleden

Het wordt tijd voor een volksopstand die de Haagse en EU criminelen eindelijk eens stopt. Begin maar met de 1400 miljard, die Jetta 2 jaar geleden aan Brussel heeft gegeven terug te halen en dan NEXIT.

HET IS OORLOG - STOP DE ROOF VAN ONZE PENSIOENEN
1 jaar geleden

Het wordt nu toch echt tijd dat burgers hard op de rem te gaan staan en de regering een halt toe roepen !!!! De EU doet zijn uiterste best zoveel mogelijk in zo korte mogelijke tijd zodanig te bewerkstelligen dat terugkeer naar de oude situatie heel erg moeilijk wordt. De EU lijkt te denken dat een Nexit na de Brexit tot iedere prijs moet worden vermeden. En het heeft er alle schijn van dat de Nederlandse regering (mag je deze landverraders nog wel een regering noemen?) wel heel erg weinig tegen stribbelt.
En waarom reageren de pensioenfondsen zo naief ???
En dat alles gebeurt weer zonder enig overleg met de burgers …. Zonder verkiezingen, zonder referendum, zonder enige democratische stemmingen over de EU. Dit is niets minder dan landverraad !!! HIet heeft de burger geen enkele stem in gehad. Dit kan niet en dit mag niet !!!!!

Het is duidelijk waarom de EU zoveel mogelijk geld onder zijn beheer wil hebben want zij zullen ongetwijfeld dit geld gebruiken als leverage … om daarop weer een veelvoud van het bedrag wat ingelegd wordt te gaan printen. Tja … als je failliet gaat moet je het goed doen !!!!! En dat de Nederlandse pensioenen naar de kloten gaan …. tja dat is nu eenmaal het risico van het spel. Zo redeneren de partijen die het EU gedrocht hebben bedacht.

Beste mensen: ik weet niet hoe lang U nog wilt wachten met stil te blijven, maar voor mij is het teken aan de wand nu wel heel erg duidelijk. HET IS OORLOG EN DIT LANDVERRAAD MOET STOPPEN !!!!!

Rob de Jong
1 jaar geleden

ik zei t al een paar jaar geleden , dat dit zou gaan gebeuren en toch blijven zoveel mensen het fijn vinden dat we in deze unie zitten
de EU is er niet voor U, nee die is net als de verzekeringen er alleen voor zichzelf zakkenvullers zijn het , de NL en Brussel beide kosten teveel en denken niet om de burger maar om de centen en de rijken , want daar gaat al het geld heen ,
dus ja een nexit een opstand een landelijke platlegging van alles zou wel goed zijn, ik ben overigens voor een NEXIT

Mike Brandenburg
1 jaar geleden

Weer die onzin over banken overeind houden. De banken in de EU zijn het probleem niet, de banken die zogenaamd in de problemen zitten zijn banken die tjokvol staatschulden zitten. We hebben een staatschuldenprobleem in de EU, we hebben diverse landen die zelfstandig al failliet zouden zikn, landen die hun rente over hun enorme staatschulden niet meer kunnen betalen (Let wel banken in de EU zijn na de financiële crisis toen diverse landen al bijna opvielen verplicht tot het financieren van deze overheden. Het probleem is nu dat die staatschulden sterds verder oplopen, rijke landen in de EU houd in dat deze landen hun schulden nog kunnen betalen. Dat geld is niet nodig om banken overeind te houden maar om overheden overeind te houden, een bank die.omvalt kan namelijk per direct zijn uitstaande financieringen opeisen, wat inhoud dat binnen de EUSSR per diect minimaal vijf landen kunnen omvallen waarna de rest er direct achteraan gaat door de uitstaande leningen aan al die financieel onsolvabele landen.

Feest vieren tot de bubbel barst! Koopwoningen duurder dan ooit

Brexit proces onderstreept definitieve val van de democratie in Europa