in , , , ,

En weer een verdrag ingerommeld: Europees Parlement stemt in met CETA

14248919401 a788f751b9 ceta Troje

Het vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober ondertekenden is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Als de ratificatie in Canada ook rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden.

De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de onderlinge handel in goederen en diensten (nu zo'n 25 miljard ) naar verwachting fors stimuleren.

Het verdrag werd aangenomen met 408 stemmen voor, 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen. Van de grote Nederlandse partijen stemden , en D66 voor het verdrag, GroenLinks tegen en de onthield zich.

Marietje Schaake (D66) noemt het resultaat cruciaal voor de . ,,Terwijl de onvoorspelbare president de wereld de rug toekeert en importtarieven optrekt, laat Europa zien dat ze een sterke handelspartner is.” Wim van de Camp (CDA) wijst erop dat ,,de zeer aantrekkelijke markt van openbare aanbestedingen in Canada wordt opengesteld voor Nederlandse bedrijven.”

Volgens Hans van Baalen (VVD) betekent CETA ,,meer banen voor gewone Nederlandse gezinnen. Zwartkijkers van radicaal rechts en links hebben het nakijken en staan met lege handen. Zij staan met de rug naar de toekomst.”

Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat het verdrag ,, en welzijn ondergeschikt maakt aan de wensen van multinationals. CETA zal de onvrede over oneerlijke globalisering verder aanwakkeren. Dat is precies het verkeerde antwoord op het toenemende protectionisme en nationalisme in de wereld.”

De PvdA-delegatie vindt dat ,,de invulling van het verdrag niet af is”, aldus Agnes Jongerius. Voordat CETA volledig van kracht kan worden, moeten alle (regionale) parlementen in de EU ermee instemmen. Pas dan kan het omstreden rechtssysteem (ICS) voor conflicten tussen overheden en buitenlandse investeerders worden opgetuigd.

 

Lees de rest verder bij de Bron: Europa Nu

We hebben al genoeg items besteed aan CETA en mocht je meer willen weten: hier

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gaat de geschiedenis zich herhalen? ‘Kremlin bang voor moordaanslag op Trump’

Trots Rutte Assher 1024x662 e1472976250949

Joehoe Lodewijk Asscher: Onderzoek naar privacyschendingen UWV duurt en duurt en duurt maar