in , , , ,

EU lanceert eigen fact-checker ‘Decoders of Europe’ om ‘Europhobics’ en ‘nepnieuws’ te bestrijden

pixel2013 / Pixabay

De heeft haar eigen “fact checking” -dienst opgezet om de verspreiding van zogenaamd “nepnieuws” tegen de Europese verkiezingen van mei te bestrijden.

De nieuwe site ‘Decoders of Europe’, gebaseerd op de Boulevard St Germain in Parijs, probeert ‘een aantal vragen of beschuldigingen te beantwoorden en uit te leggen wat de realiteit en soms de complexiteit van het Europese beleid is. Naast deze verklaringen is ons doel ook om, aan de vooravond van de 60e verjaardag van het Verdrag van Rome, beter te informeren wat in werkt!”, Aldus de EU-website.

De site werd gelanceerd door Isabelle Jegouzo, hoofd van de vertegenwoordiging van de in . Ze zei: “Zonder betrokken te raken in de politiek willen we de burgers informeren, de balans herstellen tussen feitelijke en verkeerde informatie”

Het merendeel van de “onafhankelijke fact-checkers” die momenteel opereren neigen naar een sterke links-liberale vooringenomenheid, echter, met bekende diensten zoals Snopes rating ontmaskerde anti-conservatieve memes als “waar”, en een duidelijk satirisch artikel over links liberaal nieuwsnetwerk CNN koopt een wasmachine om ‘het nieuws te laten spinnen’ als ‘vals’, alsof het een echt nieuwsbericht was.

PolitiFact, een andere bekende “feiten-checker”, beoordeelde  accurate beweringen van de Amerikaanse president Donald over het nucleaire arsenaal van als slechts “half waar”, op de subjectieve gronden dat hij “het grote plaatje” miste, en beweert dat democraat presidentskandidaat Hilary had opgeroepen tot open grenzen als “meestal vals”, ondanks dat ze duidelijk stelde dat “Mijn droom een ​​halfronde gemeenschappelijke markt is, met open handel en open grenzen.”

Hoe onpartijdig een EU-“fact-checking” -dienst over de activiteiten van de EU ooit zou kunnen zijn, lijkt aan twijfel onderhevig, gelet op hoe vaak de ten minste nominaal onafhankelijke degenen die hierboven zijn aangehaald, tekortschieten.

Volgens een rapport van de Franse krant Le Parisien hopen de “Decoders of Europe” valse geruchten en verslagen over de EU te beëindigen door wat ze, in nogal beladen termen, beschrijven als “eurofobie”.

De overstap naar de website volgt de acties die de EU al heeft ondernomen om vermeend ‘nepnieuws’ te bestrijden als onderdeel van een brede strategie. Volgens vragen aan de commissie heeft de EU een vierpuntenplan, dat zij omschrijven als:

Verbetering van de capaciteiten van de instellingen van de Unie om desinformatie op te sporen, te analyseren en bloot te leggen;
Versterking van gecoördineerde en gezamenlijke antwoorden van EU-instellingen en lidstaten op desinformatie;
Mobilisatie van de particuliere sector om desinformatie aan te pakken; en
Bewustmaking van desinformatie en verbetering van maatschappelijke weerbaarheid.

In december 2018 heeft de EU de mogelijkheid van een dergelijke site besproken en verklaard dat “maatregelen om desinformatie online aan te pakken, inclusief een zelfregulerende EU-brede praktijkcode over desinformatie, ondertekend door grote online platforms en de reclamebranche, evenals ondersteuning voor een onafhankelijk netwerk van fact-checkers “zou moeten worden geïntroduceerd.

De website lijkt een reactie te zijn op de opkomst van eurosceptische en populistische partijen voorafgaand aan de EU-parlementsverkiezingen in mei. Uit rapporten van vorige week blijkt dat een derde van de zetels in de verkiezingen kan worden gewonnen door populistische partijen uit heel Europa, met de Italiaanse League-partij (Lega) onder Matteo Salvini als de grootste winnaar.

Lees verder bij de bron: breitbart.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Wie controleert wie dan ?

KvS
1 jaar geleden

I dont believe one word of the EU … The EU has been set up by banks and multinationals to serve the rich. It is as simple as that. This EU is not what we need. At least not as it is set up now.

Logisch toch? Reststroom zonnepanelen huishoudens verkocht als grijze stroom ipv groen

Informateur: FVD grootste in Gelderland maar die willen we niet in coalitie