in , , , , ,

EU viert tienjarig bestaan van honderden miljoenen verslindende Oostelijk Partnerschap

De  en zes voormalige sovjetrepublieken vieren maandag in Brussel het tienjarig bestaan van hun speciale relatie. Het zogeheten Oostelijk Partnerschap werd in 2009 opgericht om nauwer samen te werken met , Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit- en op het vlak van economie, energie, , veiligheid en mobiliteit.

De heeft er de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s ingestoken.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini is maandag gastvrouw van het jaarlijkse overleg tussen ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen en de zes partners. Tijdens een diner vieren EU-president Tusk en Europees Commissievoorzitter het jubileum ’s avonds met staats- of regeringshoofden van de oostelijke landen.

De Wit-Russische ‘dictator’ Alexander Loekasjenko laat zich vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken.

Nederland hecht veel waarde aan het partnerschap als middel om stabiliteit en welvaart langs de oostgrens te creëren, zal minister Stef Blok benadrukken. Hij wijst echter ook op de lange weg die de zes landen nog hebben te gaan op het gebied van corruptiebestrijding en rechtsstaat.

Dinsdag volgt een grote conferentie waarop tal van deelnemers uit de 34 landen terugblikken en vooruitkijken. Het partnerschap heeft volgens de EU voordelen voor alle partijen opgeleverd.

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ombudsman Pensioenen heeft veel meer klachten nodig

De Russen komen voor Europese verkiezingen! Vraag gewoon niet om bewijs