in ,

Europees Parlement tekent doodvonnis van kleinere boerderijen en natuur

2014 05 eu strop

Een belangrijke stemming dinsdagavond in het Europees Parlement over het gemeenschappelijke landbouwbeleid is een handtekening geworden op het doodvonnis van onze landbouw, vindt milieuorganisatie Greenpeace.

“De europarlementariërs zijn er niet in geslaagd om het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de volgende 7 jaar in lijn te brengen met de enorme klimaat- en biodiversiteitscrisis waar we als mensheid voor staan”, verklaart Matteo De Vos, expert duurzame landbouw bij Greenpeace België.

Het EU-parlement stemde in met een compromis van de drie grootste fracties (christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen). Het verwierp voorstellen van de milieucommissie van het Europees Parlement om de subsidies voor megastallen te verlagen of om het aandeel van de financiering voor milieumaatregelen fors op te trekken.

“Het Europese landbouwbeleid blijft steken in een naoorlogse opvatting dat we steeds meer moeten produceren, koste wat het kost. Het Europees Parlement wil ons nu opnieuw jarenlang opsluiten in dat destructieve model, terwijl wetenschappers waarschuwen dat het roer in de landbouw volledig om moet als we de klimaatcrisis willen aanpakken en de natuur willen beschermen”, zegt Matteo De Vos. “Hopelijk geeft dit ook niet de doodsteek aan de doelstellingen van de EU Green Deal.”

Uit een recente analyse van Greenpeace blijkt dat veesector in 2018 goed was voor 17 procent van de totale EU-emissies (directe én indirecte emissies opgeteld). Bovendien blijft de uitstoot van de veeteelt stijgen. Ook in België is er een duidelijke trend van industrialisering en schaalvergroting in de landbouw.

Er was grote ontevredenheid onder de EU-parlementsleden over het GLB-compromis van de drie belangrijkste fracties. 166 van hen hebben zelfs, sommigen tegen hun partij in, gestemd om het hele GLB-voorstel overboord te gooien en de Commissie terug naar de tekentafel te sturen.

Verwacht wordt dat ook de landbouwministers, die momenteel in Luxemburg vergaderen, de (door de Europese Commissie voorgestelde) basisvereisten waaraan boeren die Europese steun ontvangen moeten voldoen, zullen afzwakken door de bescherming van veengebieden te verminderen en de hoeveelheid land die boeren moeten voorbehouden aan natuur te verminderen.

De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale regeringen zullen naar verwachting binnenkort onder het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad van start gaan en begin 2021 worden afgerond.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be

Heb jij al eens gehoord van de V.N. Agenda 2030, de oude Agenda 21 en de 17 globale einddoelen?

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
maxresdefault 1

Jensen maakt gehakt van staats-lachshow Lubach

53e1dc4b4956ab14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784b722b7ad39449 640 covid 19 vaccin

Covid-19 en de relatie met de griepprik