in ,

Financiële crises, Migratiecrises, Coronacrises, … Allescrisis? Zal de EU het overleven?

EU Coronavirus Niki

Ten eerste: Europa zal overleven. Maar of de EU zal overleven lijkt helemaal niet zeker. Want op dit moment zien we dat, als het erop aankomt, elk land zichzelf afzondert en ervoor zorgt dat het zichzelf redt.

Dit is niet nieuw, maar het is nog nooit zo duidelijk geweest. En na Corona is de economische en financiële crisis nog maar net begonnen.

Tot nu toe is het hobbelig geweest, het is veel te hobbelig geweest, maar de mensen in Europa hebben er – afhankelijk van de regio – niet al te veel van gemerkt. De financiële crisis van 2008 werd met een waterval van geld gedempt.

Als gevolg daarvan moesten de noodlijdende banken, bedrijven en landen met fiatgeld met steeds lagere rentetarieven op de been worden gehouden. Maar het ging nog steeds door.

Zolang de mensen alles kregen wat ze nodig hadden, zolang het zorgeloze-gevoel-ingrediënt op de een of andere manier min of meer voor iedereen werkte, was de EU als bouwwerk niet in gevaar.

De machtige ECB heeft de gevolgen van de financiële crisis opgevangen met dikke lagen geld en krediet.

En toch is er een kloof ontstaan in heel Europa: De armere zuidelijke staten zijn niet op hun pootjes terechtgekomen. De euro was te sterk voor hen, ze hadden steeds meer geld nodig en eisten zelfs een EU-schuldenunie.

De rijkere en economisch efficiëntere noordelijke staten betaalden, maar steeds meer met tegenzin. Het vervelende woord “doorvoeren” dook op. Deze kloof is niet kleiner geworden, schrijft Niki Vogt op de Unbestechlichen.

Het begon nog meer te kraken toen in 2015 de migratiecrisis de EU in twee verschillende kampen verdeelde. Zowel binnen als tussen de landen. De Visegrad-landen stelden zich fel tegen de immigratie en het EU-establishment op.

Sindsdien heeft Griekenland te lijden onder de grenstoestand aan de zuidoostelijke kant van de grens en ligt het nu ook weer onder spervuur van migrantendruk. De rijkere noordelijke staten van de EU zitten vol met ……

Lees verder bij de bron: Fenixx

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e2dd404350b114a6da8c7ccf203163143ad6e15452714d772b 640 alcohol

Pas op voor alcomobilisten komende tijd! Politie controleert minder op de weg, alcoholcontroles opgeschort

4967176153 ebe7d00618 big brother

Coronacrisis is geen excuus voor big brother-maatschappij