in , , , , ,

Gast column: Burgers zitten aan alle kanten ingeklemd

NeuPaddy / Pixabay

We noemen het te weinig als een van de grote problemen in de wereld op dit moment: de macht en het kapitaal van grote multinationals die veelal een hele land betalings balans overstijgt. De multinational heeft vele juristen zodanig dat overheden daar bij lange niet overheen kunnen.

De belangen zijn groot en de multinationals kunnen net zoveel juristen inzetten als ze willen ….  het gevecht winnen ze altijd wel en zo niet dreigen ze om uit een land weg te gaan. Iets waar landen altijd bezwijken en toegeven aan eisen.  Zoals recent nog werd geprobeerd een Engels bedrijf binnen te halen met een miljarden subsidie ….

Multinationals hebben geen enkele binding met een land. De wereld is hun werkterrein en de overeenkomst met piraten die de zeeën afstropen naar geld is niet zover gezocht – zo is de eerste multinational (VOC) ook ontstaan. Vaak hebben ze in een verder ontwikkeld land een hoofdkantoor met hoogopgeleide staf en een centrale directie die het bedrijf op hoofdlijnen sturen en uitsluitend die zaken die complex zijn of artikelen waaraan hoge eisen worden gesteld worden in eigen beheer gemaakt.

Productie en seriematig werk worden waar mogelijk uitbesteed naar lage lonen landen. In NL is op die manier al heel veel productie naar lage lonen landen verdwenen en bijgevolg zijn ook de opleidingen voor veel beroepen verdwenen.

Een enorm schadelijk gevolg daarvan is dat die productie nooit meer terug zal kunnen komen omdat de bijvoorbeeld scheepswerven en uitgebreide productieloodsen met zware kranen en complexe machines allemaal zijn verdwenen. Om nog maar niet te spreken van zeer ervaren personeel.

Multinationals kan dat allemaal helemaal niets schelen. Alles is opportuniteit en korte termijn gedreven.

In de afgelopen decennia heeft China zich kunnen ontwikkelen als het land waar vrijwel alles wordt gemaakt en de producten in onze huizen komen zonder uitzondering uit China. Dat begon in het begin heel simpel maar gaande weg hebben de Chinezen een ware maakcultuur ontwikkeld – soms zelfs gemaakt op de machines die door de multinationals achteloos naar China werden overgebracht (onder protest van de vele werknemers die hun baan kwijt raakten).

Het is onmogelijk dat de westerse landen nu, wijs geworden door de stommiteiten uit het verleden, plotseling op grote schaal zelf gaan maken …  We kunnen het eenvoudig niet meer, hebben het investeringskapitaal niet meer, hebben de mensen met die kennis niet meer etc.

Af en aan varen container schepen en NL is trots dat zij de grootste dozenschuiver is van allemaal …  Het enige wat mensen doen is een spread sheet invullen … en dat nomen we gevarieerd werk.

De schade die multinationals over de jaren hebben aangericht is veel en veel groter dan gedacht. Weliswaar bieden zij werkgelegenheid aan een groep managers zonder inhoudelijke kennis. Maar ten opzichte van het totale kapitaal is dat vaak maar een schijntje (zoals Shell die wereldwijd veel installaties hebben staan die dag en nacht draaien (en dag en nacht geld maken). De salariskosten vormen maar een klein deel.

Vervolgens is het de truc van een multinationals om dat wat gekocht wordt zoveel als mogelijk in een lage lonen land te kopen (met lage milieueisen)  tenzij de kwaliteit in die landen niet te koop is. En vervolgens worden producten zoveel mogelijk uitgevoerd in landen waar een hogere levensstandaard heerst zodat de producten tegen een veel hogere prijs kunnen worden verkocht.  Het verschil is uiteraard voor de multinational.

En omdat alles nog meer profijtelijk te maken zorgen diverse juristen en belastingspecialisten er wel voor dat belasting wordt afgerekend in een of andere schurkenstaat.

Multinationals zijn op die manier zo rijk geworden dat zij samen met de de werkelijke macht op aarde uitmaken. Overheden zijn in plaats van bevoegd gezag namens de burgers (en betaald door de burgers !!!!!) verlengstuk geworden van banken en multinationals. En de burgers …..  ja de burgers zijn het grote slachtoffer geworden van nu drie partijen …

Hun salarissen worden bepaald door wat de multinational wenst te betalen ….   De werkomstandigheden idem dito …..  Op bedrijven heerst tegenwoordig een stress atmosfeer van scoren, snel, budget, open kantoortuinen, flexibele werkplek etc. En van het beetje salaris dat de burgers overhouden gaat ongeveer 80 – 90 naar de de ….  voor niet geleverde diensten.

De overheid is een staat in een staat geworden die nu plotseling zich zelf wil gaan zien als een onderneming die winst moet maken.
Een van die manieren is dat de overheid land uitgeeft en verkoopt tegen giga prijzen … Landbouwgrond kost rond de € 7 per vierkant meter, maar zodra een Gemeente vergunning afgeeft voor de bouw van een woning dan wordt plotseling voor een vierkante meter grond € 500 betaald.

Op te brengen door die die al gemangeld is … En nu zitten we in NL allemaal in een rijtjeswoning op een stukje grond van 140 m2 in een straat met een parkeerkaart waarvoor weer apart moet worden betaald.

De politieke partijen geven niet thuis, bestaan uit jonge volkomen onervaren mensen en zijn volledig 100 % incompetent. De lijst van krankzinnige besluiten grenst aan het ongelooflijke ..

En alsof dat niet genoeg is worden burgers nu ook nog geconfronteerd met een niet democratische EU waar zij niet om hebben gevraagd.  Waar zij tegen hebben gestemd.  Een EU met een centrale bank die een groep prive banken is.

Ben ik nu zo’n zwartkijker of is deze wereld zieker dan ziek ….


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuwe MKUltra documenten: CIA heeft op afstand bestuurbare honden gemaakt doormiddel van hersenchirurgie en mentale controle bij onwillige mensen

Politici krabbelen terug: helpt protest dan toch?