in

Gòh: Nederland paradijs voor brievenbusfirma’s die investeringsverdragen misbruiken

failed 1542644143
Tumisu / Pixabay

Internationale bedrijven maken via Nederland misbruik van investeringsverdragen om schadeclaims in te dienen in andere landen.

Het zijn merendeels brievenbusfirma’s die zo een schadevergoeding afdwingen. De regering zou dat aanpakken, maar dat is tot nu toe niet gebeurd, schrijft de NOS op basis van eigen onderzoek.

In de afgelopen vier jaar klaagden 22 buitenlandse bedrijven via Nederland andere landen aan. De Nederlandse investeringsverdragen kennen namelijk een speciale clausule om bedrijven tegen de willekeur van overheden in andere landen te beschermen, waarbij een heel ruime definitie van het begrip investeerder geldt.

Daardoor kunnen ook brievenbusfirma’s er gebruik van maken. “Op die manier kunnen bedrijven de nationale rechtbanken omzeilen”, zegt onderzoeker Bart-Jaap Verbeek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Uit het onderzoek van Verbeek bleek dat driekwart van de claims tussen 1968 en 2016 enkel op papier uit Nederland kwam, maar in werkelijkheid dus afkomstig was van een buitenlandse ….

Lees verder bij de bron: Wel.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5g trojan

Telecombedrijven: 5G kunt u krijgen, maar wij willen jouw data die via het netwerk verkopen

burning playing cards

De slimme vierde golf van Van Dissel