in , , , ,

Grapperhaus wil dat ook getuigen dna afstaan

Moeten alle verdachten en zelfs getuigen straks verplicht dna afstaan? Minister Grapperhaus onderzoekt wat mogelijk is.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) onderzoekt hoe mensen die zelf niet verdacht worden van een misdrijf toch gedwongen kunnen worden om celmateriaal af te staan. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat de weigering van een persoon om dna af te staan, strafrechtelijk onderzoek niet mag frustreren.

Grapperhaus wil nog meer: hij wil dat van alle verdachten van misdrijven voortaan dna wordt afgenomen. Worden ze veroordeeld, dan gaat het materiaal naar de centrale databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Worden ze vrijgesproken, dan moet het dna vernietigd worden.

Nu wordt alleen nog van mensen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf dna afgenomen en Grapperhaus wil dat straks op voorhand gaan afnemen.

Kan het NFI dat wel aan? De achterstand van te verwerken dna-profielen is nog groot. En 26.000 dna-profielen die al vernietigd hadden moeten worden, zijn dat nog niet. Onder meer coalitiepartij D66 wil weten of het NFI de profielen van vrijgesproken verdachten wel echt kan vernietigen.

Veel fundamenteler is de juridische vraag: mag de overheid wel dna afnemen van alle verdachten? Of zelfs maar van een subgroep mensen die wordt verdacht van misdrijven waarop een minimale celstraf van vier jaar staat, zoals Grapperhaus ook laat onderzoeken? Grapperhaus laat juristen uitzoeken of zijn plan binnen Europese wetgeving mag.

Nog ingewikkelder ligt het afnemen van dna bij niet-verdachten. In zijn brief aan de Kamer beschrijft Grapperhaus alleen een situatie zoals hierboven beschreven: mensen die als getuige betrokken zijn bij een moord, of die uitgesloten moeten worden als dader en hij onderzoekt of hij nog verder kan gaan en ook bij verwantschapsonderzoek – waarbij van grote groepen mensen dna wordt afgenomen – mensen kan dwingen mee te werken.

Lees verder bij de bron: privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

5 Comments

Laat een reactie achter
  1. Beetje voor beetje wordt de mense meer ingeperkt in zijn privacy … totdat die werkelijk geen enkele kant meer op kan. Als dan een corrupt regime aan de macht komt (wat er in feite als is) …. dan is geen mens meer in staat die corrupte staat effectief aan te vallen.
    En dat is precies de reden waarom overheden deze informatie willen hebben.
    Wordt wakker mensen.

  2. Het zal moeilijker worden getuigen te vinden als deze op voorhand weten dat DNA moet worden afgestaan, er buiten hun schuld om niets mee te maken hebben, terwijl het DNA voor eeuwig wordt bewaard. (Het betrouwbare Den Haag kennende)

  3. Laatste ‘persoonijkheids eigenschap’ van niet verdachten wordt met ‘verplichte’ DNA profiel ‘publiekelijk’ beschikbaar, gezien het gebrek aan integriteit binnen OM 😡🙄. Gestoorde mensen deze ‘tijdelijke’ Regeringsleiders 🤯🧐
    Er dient een grote schoonmaak plaats te vinden binnen OM, Politie en overige Overheidsdiensten!

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Aids is afkomstig uit het Nazi eugenetica programma

‘Jij betaalt meer belasting dan Shell’