in ,

Het mag weer wat kosten: Europarlement akkoord met begroting en coronafonds van 2000 miljard

Onderhandelaars van Europarlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de Europese meerjarenbegroting (2021-2027) en het daaraan verbonden coronaherstelfonds.

akkoord over het begrotingspakket in totaal bijna 2000 miljard is een doorbraak in de onderhandelingen die de afgelopen maanden moeizaam verliepen.

De laatste horde moet nu genomen worden: alle nationale parlementen moeten de komende weken nog instemmen.

In juli werden regeringsleiders het na een marathononderhandeling al eens over de grote lijnen van pakket. Maar Europarlementariërs, die eveneens akkoord moeten gaan, toonden zich direct ontevreden over onder meer de totaalomvang  de begroting.

Bezuinigingen op programma’s voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderzoek waren voor parlement onacceptabel. Ze eisten in totaal 113 miljard extra, een inzet die volgens sommigen diplomaten „hallucinant” werd genoemd en moeilijke gesprekken opleverde.

12,5 miljard voor gezondheid en onderzoek

eindbod waarop men is uitgekomen ligt een stuk lager. Uiteindelijk krijgt het parlement 12,5 miljard aan ‘vers’ geld om de gezondheids- en onderzoeksprogramma’s te spekken.

De miljarden hiervoor worden gehaald uit de boetes die de Europese Commissie oplegt in ….

Lees verder bij de bron: NRC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Biden door media uitgeroepen als winnaar en dat zou wel eens heel gunstig kunnen zijn

Wauw! Minister De Jonge: ‘Bepaalde regels gelden wellicht langer voor niet-gevaccineerden’