De europese commissie gaat 750 miljard euro lenen op de kapitaalmarkt, maar heeft geen geld om het terug te betalen. Het begin van een echte Europese schuldmarkt?
Hoe weeg je een reddingsoperatie die alleen al in omvang het voorstellingsvermogen van héél veel mensen te boven gaat? Na vier lange dagen onderhandelen kwamen regeringsleiders in Brussel deze week een immens steunpakket overeen dat Europa moet helpen de coronacrisis te overleven.
750 miljard euro is een gigantisch bedrag, ongeveer tweeënhalf keer de begroting van Nederland, de zeventiende economie van de wereld.
Maar het is evengoed weer een bescheiden som: in de hele eu wordt in goede jaren bijna 14.000 miljard verdiend.
Toch is, zeker in economisch opzicht, iets fundamenteels gebeurd. Daarvoor moet je niet zozeer kijken naar het totale steunbedrag, maar naar de manier waarop dat geld bij elkaar wordt gehaald.
De Europese Commissie gaat al die miljarden lenen op de kapitaalmarkt, om ze – voor een deel als subsidie (390 miljard) en voor de rest als leningen – uit te keren aan vooral de zwaarst getroffen lidstaten.
De Commissie heeft in principe geen geld om die lening terug te betalen. De 27 EU-landen hebben afgesproken dat zij samen garant …..