in ,

Hoe condenssporen/contrails effect op het klimaat hebben

Condenssporen, of contrails, horen bij het vliegen. Soms verraden ze kortstondig waar, hoog in de lucht, een onderweg is.

Gestaag lost zo’n spoor aan de achterkant op, waardoor het als een komeetstaart het vliegtuig volgt.

Maar andere keren trekt zo’n zelfde vliegtuig een lange witte band door de lucht, die breder wordt, zich verweeft met andere sporen en uiteindelijk samen daarmee verwaait tot een door mensen gemaakt ijl wolkendek, cirrus aviaticus.

Over het effect van condenssporen wordt al sinds de jaren tachtig gepuzzeld.

Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie en het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum DLR lieten in 1998 de wetten van reflectie en absorptie door ijskristallen los op dunne lagen ervan, hoog in de atmosfeer.

Het bleek dat die kristallen overdag de aarde wat afkoelen, door zonlicht te weerkaatsen, maar ’s nachts juist voor opwarming zorgen.

De conclusie dat condenssporen dus het verschil tussen dag- en nachttemperatuur dempen werd spectaculair bevestigd toen op een kwade dag, 11 september 2001, vanwege de op New York en Washington in heel de de burgerluchtvaart werd stilgelegd.

Onderzoekers van de Pennsylvania State University verzamelden de temperatuurgegevens van die dag en de twee vliegtuigloze dagen daarna en zagen inderdaad een 1,1 graad groter verschil  …..

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vreemd! De rechter begrijpt de wetenschap niet, maar bepaalt wel het beleid

Ryanair baas durft het te benoemen en eist strengere controles voor moslims op luchthaven