in ,

Klimaatgekte: Alle Britse luchthavens moeten sluiten om klimaatdoelen te bereiken

52e3d5424c53a914ea898675c6203f78083edbed51597049732b7c 640 vliegtuigen

Alle Britse luchthavens moeten tegen 2050 sluiten om tegen die tijd de nationale doelstelling van netto nul-klimaatemissies te halen, zeggen wetenschappers.

Het blijkt altijd toch weer gekker te kunnen.

Als het de doelstelling van netto nul-klimaatemissies tegen 2050 wil bereiken, moeten alle Britse luchthavens tegen het midden van de eeuw dicht zijn en moet het land andere drastische en fundamentele veranderingen in levensstijl doorvoeren, zegt een rapport van een onderzoeksgroep gesteund door de regering in Londen.

Terwijl het VK in november de cruciale -klimaatbesprekingen van dit jaar in Glasgow zal organiseren, heeft een groep academici de Britse regering in verlegenheid gebracht door aan te tonen dat deze momenteel geen schijn van kans heeft om zijn eigen wettelijk bindende doelstelling te halen, nl. om de uitstoot van broeikasgassen tot helemaal nul terug te dringen in de komende 30 jaar.

Hun rapport, Absolute Zero, gepubliceerd door de Universiteit van Cambridge, zegt dat geen enkele hoeveelheid ‘wishful thinking van overheid of publiek het feit kan verbergen dat het land geen nul-emissies zal bereiken in 2050 zonder nauwelijks denkbare veranderingen in beleid, industriële processen en levensstijl. De auteurs zijn collega's van vijf andere Britse universiteiten.

Allen zijn lid van een groep van UK Fires, een onderzoeksprogramma gesponsord door de Britse overheid, gericht op het ondersteunen van een vermindering van 20% in de werkelijke uitstoot van het land tegen 2050 door efficiëntie van hulpbronnen centraal te stellen in zijn toekomstige industriële strategie. Het rapport werd betaald in het kader van het UK Fires-programma.

Naast een tijdelijke stopzetting van het vliegen, zegt het rapport ook dat Britten niet kunnen doorgaan met het rijden met zwaardere auto's en de verwarming in hun huizen niet hoog kunnen blijven zetten.

De overheid, de en het publiek, zo meldt het rapport, kunnen zich niet op deze manieren de weelde blijven veroorloven in de overtuiging dat nieuwe ën hen op de een of andere manier zullen redden – iedereen zal moeten samenwerken om hun manier van leven te veranderen.

Omdat elektrische of emissievrije vliegtuigen niet op tijd kunnen worden ontwikkeld, moeten de meeste Britse luchthavens tegen het einde van dit decennium worden gesloten en moeten alle vluchten tegen 2050 stoppen, totdat niet-vervuilende versies beschikbaar zijn.

De elektrificatie van het oppervlaktetransport, het spoor en de weg moet snel worden uitgevoerd, waarbij alle ontwikkelingen van benzine- en dieselauto's onmiddellijk moeten worden afgebouwd. Zelfs als alle privéauto's elektrisch zijn, zal de hoeveelheid verkeer tegen 2050 moeten dalen tot 60% van het 2020-niveau en moeten alle auto's kleiner zijn.

Het rapport stelt ook voor dat schepen, momenteel zware gebruikers van fossiele brandstoffen, moeten overstappen op elektrische voortstuwing om de nodige import en export mogelijk te maken.

Niet genoeg tijd

De redenering achter het rapport is dat technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zoals koolstofafvang en -opslag, niet op tijd en op een voldoende grote schaal zullen worden ontwikkeld om tegen 2050 een verschil te maken voor de emissiereducties.

Het heeft evenmin zin om energie-intensieve industrieën zoals staalproductie te exporteren, omdat de uitstoot dan nog steeds in het buitenland zal plaatsvinden.

In plaats daarvan moeten binnenlandse industrieën worden ontwikkeld die geen fossiele brandstoffen gebruiken, maar op elektriciteit werken. Het rapport zegt dat hoogovens moeten worden uitgefaseerd en vervangen door bestaande technologieën die staal recyclen met behulp van hernieuwbare elektriciteit.

Het rapport vraagt ​​om een publiek debat en discussie over de levensstijlveranderingen die essentieel zullen zijn. Hoewel luxe zoals vliegvakanties en het rijden met grote auto's moeten worden vergeten en het eten van rundvlees en lam moet worden beperkt, zeggen de wetenschappers dat het leven net zo rijk kan zijn als vandaag.

Ze zeggen: “… sport, sociaal leven, eten, hobby's, games, computers, lezen, tv, muziek, radio, vrijwilligerswerk (en slapen!) We kunnen dit allemaal meer doen zonder enige impact op de uitstoot.”

Compensaties werken niet

Ze willen dat het publiek helpt door te lobbyen voor luchthavensluitingen, meer treinen, geen nieuwe wegen en meer duurzame elektriciteit.

Het rapport dringt erop aan dat de overheid niet moet proberen haar uitstoot te verbergen door goederen te importeren:

Het VK is verantwoordelijk voor alle uitstoot die wordt veroorzaakt door de inkoop, inclusief geïmporteerde goederen, internationale vluchten en verzending.

Evenmin zijn er zinvolle ‘koolstofcompensaties'. De enige korte termijn optie die we hebben om de uitstoot te verminderen – althans tegen 2050 – is het planten van bomen. ‘Zelfs een enorme toename van bosbouw zou slechts een klein effect hebben vergeleken met de uitstoot van vandaag.'

De auteurs zeggen: 

Lees verder bij de bron: Climategate

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e2d04a4e51a514ea898675c6203f78083edbed51597048762a79 640 e bike

E-bike’s zijn horrorfietsen met stomme accu’s zegt helft ANWB-leden

marcrutte

Sloopbeleid van kabinetten Rutte: Wachttijden in de zorg met 8 procent gestegen