in ,

In 1972 voorspelde de Club van Rome wereldwijde ineenstorting voor het jaar 2020

52e6d6454c5aaf14ea898675c6203f78083edbed575179497c2c73 640 2020

Het was begin jaren zeventig en voor velen had de toekomst van de menselijke beschaving er nooit rooskleuriger uitgezien. Maar de besloten en geheimzinnige Club van Rome – waarvan de leden huidige en voormalige staatshoofden, VN-bureaucraten, diplomaten en bedrijfsleiders van over de hele wereld zijn – waren het daar niet mee eens.

Volgens deze elite en gesloten groep zou de wereld in 2020 instorten.

MIT-onderzoekers hadden de opdracht van de Club van Rome gekregen om te voorspellen hoe de toekomst van wereldwijde groei eruit zou zien gezien de eindige planetaire hulpbronnen. En het wiskundige model, ontwikkeld door een baanbrekende computeringenieur bij MIT, voorspelde iets angstaanjagends. Iets zo extreem dat het in feite het einde betekende van de menselijke beschaving op aarde.

Het klinkt als het begin van een rampenfilm. En helaas is dat ook zo.

Via ScienceAlert: Het model, gebaseerd op het werk van MIT’s Jay Wright Forrester – beschouwd als de vader van systeemdynamiek – was gebruikt door vier van zijn studenten.
Het resulterende onderzoek, The Limits to Growth – het best verkochte milieuboek aller tijden, beschreven als ‘misschien wel het meest baanbrekende academische werk van de jaren zeventig’ – bood geen optimistisch beeld van de wereld van morgen.

In het model werd gekeken naar de vijf factoren die het meest waarschijnlijk van invloed zijn op de groei op aarde: bevolkingsgroei, landbouwproductie, uitputting van niet-hernieuwbare hulpbronnen, industriële productie en vervuiling.
Met behulp van een verfijnd computermodel genaamd World3 – gebaseerd op het originele World1-systeem van Forrester – berekenden de onderzoekers dat volgens een ‘business as usual’-traject onze samenleving ergens in deze eeuw daadwerkelijk zou instorten.

Een van de redenen waarom het computermodel nu weer in de krantenkoppen komt, is omdat de Australian Broadcasting Corporation (ABC) een deel van haar oorspronkelijke tv-verslaggeving van het onderzoek heeft gedeeld in een nieuwe YouTube-clip, en het biedt een ijzingwekkend vooruitziend beeld van een toen- verre 21e eeuw vanuit het perspectief van 1973.

Het segment – dat oorspronkelijk op 9 november 1973 werd uitgezonden – concentreert zich op het computerprogramma World1 dat draaide op wat toen ‘de grootste computer van Australië’ was, en splitst op hoe het model een aantal van zijn voorspellingen doet, voordat de leden van de onderzoekers, de Club van Rome worden geïnterviewd.

“World1 pretendeert niet een nauwkeurige voorspelling te zijn”, legt de presentator uit.

“Wat het voor het eerst in de geschiedenis van de mens op aarde doet, is de wereld als één systeem beschouwen. Het laat zien dat de aarde de huidige bevolking en industriële groei niet langer dan een paar decennia kan ondersteunen. ”

Het meest huiveringwekkende van alles is hoe het model voorspelt hoe de kwaliteit van leven zal dalen na een toename van de bevolking en vervuiling, vergezeld van een massale afname van natuurlijke hulpbronnen.

Op het moment dat het werd uitgebracht, werd The Limits to Growth in veel kringen breed en onmiddellijk bekritiseerd, ondanks de enorme verkoopcijfers, en ondanks het feit dat velen het een algemeen bewustzijn van het concept van ecologische duurzaamheid noemen.

‘De grenzen aan groei zijn naar onze mening een leeg en misleidend werk’, schreef The New York Times. “Het imposante apparaat van computertechnologie en systeemjargon … neemt willekeurige veronderstellingen, schudt ze op en komt met willekeurige conclusies die de klank van de wetenschap hebben.”

In de decennia daarna heeft onderzoek aangetoond dat veel van de voorspellingen van dit baanbrekende model griezelig nauwkeurig zijn, en sommigen beweren dat we kunnen verwachten dat de vroege stadia van de wereldwijde ineenstorting spoedig zullen verschijnen.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe het er in 1973 uitzag – en vergeet niet dat het nooit te laat is om een ​​verschil te maken.

Lees verder bij de bron: worldunity.me

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
enkelband

Heeft een enkelband bij criminele jongeren wel nut?

EU geld

Europese Unie (u dus) geeft 2000 euro aan elke migrant die Griekse eilanden verlaat