in

Instellingen misbruiken wetswijziging: Kritische ouders wordt toegang tot kinderen ontzegd

hek 1575101578

Zorginstellingen als verpleeghuizen en GGZ-instellingen gebruiken een wetswijziging uit 2014 om van ‘lastige’ familieleden af te komen, terwijl die wijziging daar niet voor is bedoeld.

Instellingen misbruiken de wet om gelijk te krijgen bij financiële conflicten of onenigheid te beslechten over de kwaliteit van de verleende zorg.

Ze laten ouders ontslaan als mentor of bewindvoerder van hun verstandelijk beperkte kind, of laten kritische professionele mentoren en bewindvoerders de laan uitsturen. Hoewel de wet kwetsbare cliënten moet beschermen, gaan rechters meestal mee in het verzoek van de instelling.

Minister voor rechtsbescherming Sander Dekker zegt in een reactie de kwestie ‘zorgelijk’ te vinden.

Hij benadrukt dat zorginstellingen hun nieuwe bevoegdheid niet mogen gebruiken ‘om vertegenwoordigers die niet doen wat een zorginstelling verlangt te laten ontslaan.’

Sinds de wet Wijziging Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap kunnen zorginstellingen zelf naar de kantonrechter stappen als zij een bewindvoerder of mentor willen laten aanstellen. Dat is een uitkomst als er geen geschikte familie meer is.

Zolang familie nog wél bereid en in staat is de functie uit te oefenen, mogen instellingen hen …

Lees verder bij de bron: De Groene Amsterdammer

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
politie 1543438444

1 op de 3 verkeersboetes gaat de prullenbak in na aantekenen bezwaar

50606ced76f1555a6bffe7fe 640 politie1 e1423329778987

Gaan we weer: Politie opnieuw in de fout bij aanbesteding miljoenenproject