in ,

Knalvuurwerk, singleshots en vuurpijlen verboden per komende jaarwisseling

De jaarwisseling moet feestelijk en veilig zijn. Daarom worden knalvuurwerk en vuurpijlen verboden voor consumenten. Dit gaat komende jaarwisseling in.

Het verbod is aanvullend op het eerder aangekondigde verbod op F3-vuurwerk (zoals ratelbanden en Chinese rollen) en singleshots.

Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister van en Veiligheid en minister Van Veldhoven voor en Wonen. Het verbod is noodzakelijk omdat de recente jaarwisseling wederom niet goed is verlopen. Er was sprake van onacceptabel veel letsel en incidenten. En het aantal geweldsincidenten tegen agenten is in vijf jaar niet zo hoog geweest.

Een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk is in lijn met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2017. Het OVV-rapport adviseert daarnaast om te zorgen voor meer inzicht in de relatie tussen het type vuurwerk en de omvang en ernst van het letsel. Ook dat advies wordt overgenomen.

Daarmee zijn alle aanbevelingen van het OVV-rapport overgenomen. Net als de afgelopen jaren blijft het de jaarwisseling evalueren en worden eventuele aanvullende maatregelen niet uitgesloten.

Het kabinet wil dat mensen de mogelijkheid behouden om op een prettige manier vuurwerk af te steken. Het lichte vuurwerk in de F1-categorie en verschillende soorten siervuurwerk in de categorie F2 blijven daarom toegestaan voor consumenten. Het gaat dan onder meer om fonteinen en tollen.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij een veilige en prettige jaarwisseling. Zij kunnen vuurwerkshows en andere festiviteiten (laten) organiseren, en maatregelen opleggen aan bekende raddraaiers. Ook kan de gemeente (delen van) het grondgebied vuurwerkvrij maken, als ook combineren met het organiseren van lokale vuurwerkevenementen.

Een dergelijk evenement wordt gehouden onder verantwoordelijkheid van een professionele vuurwerkbeziger die ervoor zorgt dat vuurwerk veilig wordt afgestoken en het publiek voldoende afstand houdt. In de lokale driehoek worden verder afspraken gemaakt over de extra inzet die nodig zal zijn op de handhaving van het vuurwerkverbod.

De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft niet alleen betrekking op vuurwerk, maar ook op de aanpak van illegaal vuurwerk en het bestrijden van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.

Ook is een taakstrafverbod in voorbereiding bij geweld tegen personen met een publieke taak.

Lees verder bij de bron: Rijksoverheid.nl

Photo by Martijn Nijenhuis


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vangils
1 jaar geleden

Goede zaak

De NIeuwe Wereld Orde komt steeds dichter bij !!!
1 jaar geleden

Is het niet veel gemakkelijker voor de Nederlandse overheid een lijstje op te stellen van wat burgers nog wel mogen? En dat alles onder het mom van zogenaamde veiligheid …. waar de overheid geen donder om geeft.
En nu we toch “zo goed bezig zijn” is het ook veel gemakkelijker als bedrijven het loon direct over maken naar de Belastingdienst van het werkkamp Nederland en na aftrek van alle directe en indirecte belastingen en rekening houdend met de banktegoeden (door de banken direct doorgegeven) dan wellicht nog een netto zakcentje over kunnen maken op rekening van de Nederlandse burger slaaf?
Dit na aftrek van alle krankzinnige milieukosten als CO2, NOX, etc.

Bent U Nederland ook zo zat?

Belastingdienst onbereikbaar: 1 miljoen telefoontjes in 2019 niet opgenomen

Hola! Clean Air Nederland wil rokers aansprakelijk stellen voor schade