in , , ,

LOL, verzekeraar DSW zet parlement voor schut

dsw

In de miljoenennota werd nog rekening gehouden met een stijging van de zorgpremie en zou het eigen risico met 15 euro per jaar stijgen. De Tweede Kamer was druk in de weer met een ‘spoedwet’ om het eigen risico te bevriezen op 385 euro. Dan maakt gisteravond zorgverzekeraar DSW bekend dat zij en de premie gaan verlagen en het eigen risico. Zowel Den Haag als de andere verzekeraars zijn met stomheid geslagen. En dat is maar goed ook. Een reconstructie.

Op dinsdag 26 september maakt DSW Zorgverzekeraar zoals ieder jaar als eerste de premie van de basisverzekering bekend. De premie voor 2018 daalt met € 6 per jaar naar € 1.290 per jaar (€ 107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Bovendien verlaagt DSW het verplichte eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 naar € 375. DSW  vindt dat er geen rechtvaardiging meer is voor het huidige niveau van het eigen risico en is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

In de Miljoenennota wordt voor 2018 rekening gehouden met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met € 81. DSW blijft ver onder deze verwachting. De premie daalt zelfs met € 6 per jaar.

DSW stelt doodleuk in het persbericht dat de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 meevallen. Dit wordt veroorzaakt door een lager dan verwachte loon- en prijsontwikkeling. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat ook in 2018 de zorgkosten lager zullen uitvallen dan begroot. Daarnaast zet DSW meer reserves in dan in de Miljoenennota wordt verondersteld.

Zelfs het (wettelijke) verplichte eigen risico verlaagt DSW, want zegt de dwarse zorgverzekeraar:

“De huidige hoogte van het eigen risico is ruim voorbij het niveau waarbij hiervan nog echt sprake is. Daarmee komt de rechtvaardiging van het hoge eigen risico te vervallen. Door het eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 te verlagen, wil DSW  duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.”

Als verklaring voor deze zet zegt DSW dat ze als Onderlinge Waarborgmaatschappij geen winstoogmerk hebben en dat als achteraf blijkt dat DSW de premie te hoog heeft vastgesteld, zij dit in de komende jaren op de premie in mindering brengen.

Parlement voor schut

De Tweede Kamer met als belangrijkste vertegenwoordiger demissionair VVD-minister Schipper heeft voortdurend aangegeven dat wat haar betreft het eigen risico bevroren kan worden, maar dat dan in ieder geval de zorgpremie zou moeten stijgen. Dat was immers onontkoombaar om de kosten in de greep te houden.

Dat blijkt grote onzin te zijn, zeker door de actie van DSW en het feite dat de zorgverzekeraars de afgelopen vijf jaar 5 miljard winst hebben gemaakt. Je zou ook kunnen zeggen de lobby van verzekeraars is zo sterk dat de meerderheid van het parlement zonder neutraal onderzoek helemaal op het verkeerde been staat. Steeds hebben ze het idee dat de kosten de pan uit stijgen en daarvoor premiestijging noodzakelijk is, maar DSW zegt in feite dat dit een grote leugen is.

Als een kleine speler zoals DSW kosten kan beheersen dan moeten de grote zorgverzekeraars met hun machtspositie dit toch zeker ook kunnen.

Rob Vellekoop, 27 september 2017

Lees ook eens verder bij de Bron: delangemars.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlie Hebdo 2015 11 620x195

Sleepnetwet is opstap naar permanente politiestaat. Dit is de enige kans om deze overval op de democratie ongedaan te maken

e830b80c2cf0093ecd0b470de7444e90fe76e6dc1bb7134690f4c6 640 online data

Brussel voert strijd tegen online haatzaaien op