in , ,

Meer ouderen komen in armoede terecht

via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Steeds meer ouderen en gepensioneerden in ons land leven ondanks de economische groei in armoede. Seniorenorganisatie KBO-PCOB en ouderenbond Anbo luiden de noodklok.

„Dit is heel erg zorgelijk. Wij zien deze trend al langer en het is onbegrijpelijk dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze problematiek niet ziet”, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de armoede toegenomen bij de 55-plussers. „Zij zijn tijdens de economische crisis hun baan kwijtgeraakt, in de WW beland en daarna in de bijstand. Dan zit je op een gegeven moment onder de armoedegrens. Ook bij de 70-plussers is sprake van een lichte stijging, omdat de pensioenen niet zijn geïndexeerd.”

Maar liefst 10,5% van de ouderen tussen de 55 en 65 jaar leeft in armoede. Bij de 65 tot 75-jarigen is dat 2,8% en bij de groep 75 tot 85 jaar gaat het om 2,7%.

KBO-PCOB herkent de cijfers en roept het kabinet op in actie te komen. „De meeste senioren hebben koopkrachtproblemen vanwege werkloosheid. Zelfs in tijden dat er sprake is van een krappe arbeidsmarkt, komen deze mensen nog altijd moeilijk aan een baan. Ouderen krijgen nog steeds veel te weinig kansen op de arbeidsmarkt, er is nog steeds sprake van leeftijdsdiscriminatie Als je nu geen baan krijgt, lukt het nooit”, aldus Vanderkaa.

De seniorenorganisatie ziet ook grote problemen bij gepensioneerden. „Zij gaan er op achteruit, omdat de pensioenen al tien jaar lang niet geïndexeerd worden. Daar komt bij dat de zorgkosten de afgelopen jaren zijn gestegen.”

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, vindt het erg dat het de afgelopen jaren niet is gelukt om ouderen uit de armoede te halen. „Sterker nog, ondanks alle vangnetten en toeslagen is die groep groter geworden. Vooral in de groep die voor zijn of haar pensioen zit.”

Volgens Den Haan leven er meer ouderen onder de armoedegrens vanwege het vervallen van de partnertoeslag in de AOW in 2015. „Daardoor moeten huishoudens waarvan maar één de AOW-leeftijd heeft, voortaan alleen met het lage AOW-bedrag voor een gehuwde rondkomen van circa 800 euro, in plaats van maximaal twee keer 800 euro. Die mensen kwamen meteen onder de lage inkomensgrens.”

De grootste problemen zitten bij de 85-plussers.

„Dat is een flink pijnpunt. Zo leeft 3,7 procent van de 85-plussers van een laag inkomen. Dit sluit aan bij de inzichten van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat in september aantoonde dat, als je alle zorgkosten meerekent, 10 procent van de 90-plussers in armoede leeft.”

Lees verder bij de bron: Tref.eu Webcafé

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vaccin 1566027667

Amerikaanse Food en Drug Administration: Vaccinaties zijn vervuild met virussen, inclusief kanker

islamists danger europe 12

Sterke groei islamitisch onderwijs: aantal leerlingen in tien jaar tijd met 60 procent toegenomen