in ,

Nederlandse Bank baas Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie

Het is goed mogelijk dat zich binnen tien jaar een nieuwe economische recessie voordoet. Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Om te voorkomen dat we straks ,,pech- en gelukgeneraties” hebben is het volgens hem belangrijk dat Nederland en Europa doorpakken met hun hervormingen.

Een van de verbeterpunten die Knot aanstipte bij de presentatie van het DNB-jaarverslag is het beperken van de hypotheekschuld van gezinnen. Al die schulden kunnen immers voor problemen gaan zorgen als bijvoorbeeld de rente weer gaat stijgen. Op de woningmarkt zal het huizenaanbod omhoog moeten. Daarnaast blijft het wachten op een grootscheepse herziening van het pensioenstelsel.

,,Het gunstige economische tij biedt kansen om een ambitieuze hervormingsagenda door te voeren”, geeft Knot het kabinet in Den Haag mee. Op Europees niveau betekent zijn boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten.

Verder heeft de DNB’er al een tijdje kritiek op de achterblijvende loongroei in Nederland. De toezichthouder pleit al jaren voor hogere lonen als middel om de Nederlandse economie verder vooruit te helpen.

Op Europees niveau betekent Knots boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten. De zogenoemde Economische en Monetaire Unie (EMU) is nog niet af, stelt hij. Verder benadrukte hij hoe ontzettend belangrijk het is dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn stimulerende monetaire beleid gaat afbouwen.

De DNB-preses ziet evenwel niet zoveel toegevoegde waarde in een Europees stabilisatiefonds, zoals topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eerder deze week voorstelde. Knot denkt dat de huidige begrotingsregels voor lidstaten, als die goed worden nageleefd, al voldoende ruimte bieden om op dit vlak orde op zaken te stellen. Een soort Europese variant van het IMF opzetten zou volgens Knot bovendien veel politieke weerstand oproepen.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EU The NAZI
2 jaren geleden

Zou Klaas nu werkelijk niet weten van een fascistische Nieuwe Wereld Orde en van door en door corrupte banken? En weet hij dan ook niet van GESARA? Of is hij zelf onderdeel van dat systeem?

Anton Haksteeg
2 jaren geleden

DE ECB is de EU waanzin daarom ook uit de E.U. en de grenzen dicht we hebben honderden jaren onze eigen zaken beter kunnen regelen dan dat het nu gaat en voor dat de zweedse verkrachtingsgolf over onze kinderern heen spoelt we hebben al 1 mislukte zweedse in de regering en de onzin die ze uitkraamt is ongelooflijk.

Schrik, want dit is wat Google en Facebook allemaal over u weten en verzamelen

Bayer-Monsanto: Europese Commissie keurt giftige fusie goed