in ,

Nederlandse Bank baas Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie

9090214687 73324b3593 geld1

Het is goed mogelijk dat zich binnen tien jaar een nieuwe economische recessie voordoet. Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Om te voorkomen dat we straks ,,pech- en gelukgeneraties” hebben is het volgens hem belangrijk dat en doorpakken met hun hervormingen.

Een van de verbeterpunten die Knot aanstipte bij de presentatie van het DNB-jaarverslag is het beperken van de hypotheekschuld van gezinnen. Al die schulden kunnen immers voor problemen gaan zorgen als bijvoorbeeld de weer gaat stijgen. Op de woningmarkt zal het huizenaanbod omhoog moeten. Daarnaast blijft het wachten op een grootscheepse herziening van het pensioenstelsel.

,,Het gunstige economische tij biedt kansen om een ambitieuze hervormingsagenda door te voeren”, geeft Knot het kabinet in Den Haag mee. Op Europees niveau betekent zijn boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten.

Verder heeft de DNB'er al een tijdje kritiek op de achterblijvende loongroei in Nederland. De toezichthouder pleit al jaren voor hogere lonen als middel om de Nederlandse verder vooruit te helpen.

Op Europees niveau betekent Knots boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten. De zogenoemde Economische en Monetaire Unie (EMU) is nog niet af, stelt hij. Verder benadrukte hij hoe ontzettend belangrijk het is dat de Europese Centrale Bank () zijn stimulerende monetaire beleid gaat afbouwen.

De DNB-preses ziet evenwel niet zoveel toegevoegde waarde in een Europees stabilisatiefonds, zoals topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds () eerder deze week voorstelde. Knot denkt dat de huidige begrotingsregels voor lidstaten, als die goed worden nageleefd, al voldoende ruimte bieden om op dit vlak orde op zaken te stellen. Een soort Europese variant van het IMF opzetten zou volgens Knot bovendien veel politieke weerstand oproepen.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2018 03 28 15 25 06.zero20hedge 20zuckerberg20dumb20fucks

Schrik, want dit is wat Google en Facebook allemaal over u weten en verzamelen

tomateneu

Bayer-Monsanto: Europese Commissie keurt giftige fusie goed