in

We gaan weer crisissen: ‘Code Oranje voor Nederlandse industrie’

recession
Mediamodifier / Pixabay

Het gaat niet zo goed met de Nederlandse industrie, schrijft ABN Amro in een zojuist verschenen rapport. Volgens de bank is het sentiment onder industriële ondernemers de laatste maanden snel verslechterd. ‘Productie en omzet zijn de laatste maanden gekrompen’, zegt sectoreconoom Industrie Albert Jan Swart van ABN Amro.

Met name in de machinebouw worden er minder producten verkocht. Het negatieve sentiment heeft volgens Swart vooral te maken met de malaise binnen de Duitse industrie. En dan met name de Duitse auto-industrie die kampt met strengere emissienormen, een teruglopende vraag en een ‘Brexit’ die boven de markt hangt…..

Lees verder bij de bron: BNR Nieuwsradio

In april en mei is de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie met 1,4% gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2018.  In de meeste industriële branches is de gemiddelde dagproductie de laatste maanden gekrompen. De chemie en de transportmiddelenbranche lieten nog wel groei zien.

Ook de productie van de elektrotechnische en elektrische apparatenbranche groeide (jaar-op-jaar), maar deze branches lieten krimp zien in 2018. Basismetaal, metaalproducten en machinebouw kampen vermoedelijk met afnemende vraag uit het buitenland. Aldus de ABN AMRO in een nieuw rapport ‘Stand van de Industrie’ dat vandaag gepubliceerd wordt.

De omzet van de industrie is, volgens berekeningen van de bank, tot nu toe behoorlijk gekrompen dit jaar: 3,4% jaar-op-jaar. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 4,2%, in april 0% en in mei 4,4%. Dat is vooral het gevolg van afnemende buitenlandse omzet. In december 2018 kromp de omzet ook al, met 2,6%. De omzetkrimp wordt veroorzaakt door de afname van de industriële activiteit in het buitenland.

De binnenlandse omzet houdt de omzet nog enigszins op de been.

Vooral in de chemie kromp de omzet, dit jaar met tot nu toe 2,7%. In de basismetaalindustie nam de omzet dit jaar tot nu toe af met 2,0%. …..

Lees verder bij de bron: BNR Nieuwsradio en linkmagazine

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Greta Antifa

Het was al zo vreemd allemaal omtrent Klimaatgoeroe Greta Thunberg, blijkt Antifa!

60 185

Er hangt een wereldoorlog in de lucht