in , , , , , ,

Niet Monsanto’s Roundup maar Lasso: Monsanto schuldig bevonden aan vergiftiging Franse boer

Een Franse rechtbank heeft geoordeeld dat het Amerikaanse agrochemische bedrijf Monsanto, momenteel eigendom van het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer, aansprakelijk was voor de ziekte van een landbouwer die dampen van een onkruidverdelger van het bedrijf opzoog.

De 55-jarige graanboer Paul Francois zei dat hij neurologische schade heeft geleden, waaronder geheugenverlies, flauwvallen en hoofdpijn, nadat hij per ongeluk de Lasso-weedkiller van Monsanto in 2004 had ingeademd terwijl hij op zijn boerderij werkte. Hij beschuldigde het bedrijf van het niet geven van voldoende veiligheidswaarschuwingen.

“De heer Francois concludeert terecht dat het product, vanwege de ontoereikende etikettering die de geldende voorschriften niet respecteerde, niet het veiligheidsniveau bood dat hij rechtmatig kon verwachten”, aldus  de rechtbank in haar uitspraak.

“We zijn momenteel herziening van de beslissing van de rechtbank,” vertelde de woordvoerster van het bedrijf de BBC.Bayer AG, het Duitse farmaceutische bedrijf dat vorig jaar Monsanto verwierf, bevestigde de uitspraak van donderdag. Er stond dat de juridische opties ervan werden overwogen, waaronder een hoger beroep.

De rechtbank in Lyon wees het beroep van Monsanto dinsdag af, maar besliste niet hoeveel het zou moeten betalen. De vergoeding zal in een afzonderlijke uitspraak worden bepaald. Ondertussen kreeg Monsanto de opdracht om onmiddellijk € 50.000 te betalen voor de juridische kosten van Francois. De boer streeft naar een schadevergoeding van ongeveer € 1 miljoen ($ 1,1 miljoen).

Francois heeft tien jaar lang een juridische strijd geleverd tegen het bedrijf. Hij had arresten tegen Monsanto gewonnen in 2012 en 2015 voordat het Franse hooggerechtshof de beslissingen vernietigde en de nieuwe hoorzitting in Lyon bestelde.

Zijn advocaat Francois Lafforgue beschreef de eerste uitspraak als een ‘historische beslissing’. Hij zei dat het de eerste keer was dat een herbicide-maker ‘schuldig werd bevonden aan een dergelijke vergiftiging’.

“We zijn allemaal blij dat we hebben gewonnen, maar het heeft een hoge prijs gehad,” vertelde Francois aan de verslaggevers in Parijs en voegde eraan toe:  “Het is een grote zucht van opluchting. Het is 12 jaar vechten geweest, 12 jaar waarin ik mijn hele leven in de wacht had moeten zetten.”

Lasso is sinds 2007 in Frankrijk verboden en was al in een aantal andere landen teruggetrokken.

Lees verder bij de bron: RT Business News

Photo by occupyreno_media


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tsunami van geweld door ‘immigranten’ tegen autochtonen overspoelt Duitsland

Logisch toch? Reststroom zonnepanelen huishoudens verkocht als grijze stroom ipv groen