in , ,

Nieuw schandaal bij Raad van Europa: parlementariërs lobbyen in ruil voor geld

raad van europa

De corruptieproblemen bij de Raad van Europa (RvE) blijken nog lang niet opgelost. Een eerder aangekondigd onderzoek naar corruptie onder leden van de Raad is verlengd, en een Brits lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa wordt nu ook verdacht van corruptie.

De afgelopen jaren hebben het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) en de Duitse sociaaldemocraat Frank Schwabe voor een grootschalig onderzoek gepleit. Sinds vorig jaar zijn tal van leden van de Raad opgestapt toen bleek dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.

De prestigieuze denktank European Stability Initiative sloeg deze week opnieuw alarm over corrupte leden, die ditmaal zouden zijn omgekocht door de voormalige regering van Macedonië. De Britse oud-parlementariër Robert Walter, tevens lid van de Parlementaire Vergadering, zou in ruil voor geld hebben gelobbyd voor de voormalige regering van Macedonië.

Volgens ESI ‘verdedigt Walter autocratische landen’ maar wat graag in de Raad van Europa. Hij zou al meerdere keren op de bres hebben gesprongen voor Azerbaijan. Van het Macedonische regime zou hij 7.000 euro per maand hebben ontvangen om het voor het land op te nemen in de Raad. Dat blijkt uit een contract tussen Walter en de voormalige regeringsleiders in Macedonië uit oktober 2016.

De afgelopen jaren werden diverse leden beticht van omkoping door het regime van Azerbaijan. Hoewel de Raad van Europa mensenrechten in Europa moet bewaken, is het Kaukasus-land nooit op de vingers getikt om mensenrechtenschendingen waarover hulporganisaties alarm sloegen. Diverse leden van de Raad zouden het land in bescherming hebben genomen in ruil voor diamanten en miljoenen euro’s. Azerbaijan werd dan ook snel beschuldigd van ‘kaviaardiplomatie’.

Ook in 2018 zegt CDA-Kamerlid Omtzigt zich te willen inzetten tegen omkoping in de Raad van Europa. In het politieke radioprogramma Haagse Lobby van Omroep WNL op 1 januari, vertelt Omtzigt meer over zijn werk als Kamerlid en zijn plannen voor 2018. Haagse Lobby is ‘s maandags tussen 20.30u en 21.30 te beluisteren op NPO Radio 1.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
20171228 arnoldkarskens

Journalist verzamelt data voor Zwartboek over het NOS-journaal

screenshot 2011

Verbod op rotjes wegens “vluchtelingen”?