in , , ,

Politie feest keihard de ethische en morele grens over

3891213686 639b26198c politieheli1

De politie houdt morgen “het derde innovatiecongres van de politie”. In “festival­stijl” en met “keiharde inspiratie”, want innoveren moet natuurlijk wel een feestje zijn. Een feestje waarbij de politie over de grens gaat.

Want, zo vermeld de flyer schaamteloos, “over grenzen gaan [is] precies wat nodig is om te innoveren.” Dat gaat niet over de grenzen van haar eigen wereldje. Nee, het gaat hier om de grenzen van “het ethische of het morele”… Het staat er echt!

flyer crossing borders fragment

Uitnodiging Crossing Borders

Zonder vertrouwen geen politie

Dat er binnen de politie ambtenaren zijn die er zo over denken, is ronduit schokkend. De politie heeft een bijzondere positie in onze maatschappij. Ze mag dingen die jij en ik niet mogen. Ze mag in bijzondere gevallen door de foto’s op je telefoon scrollen of jouw internet­verbinding afluisteren.

En omdat dit de politie heel veel macht geeft, komen zulke bevoegdheden met waarborgen. Die moeten ervoor zorgen dat de politie haar macht niet misbruikt en dat we als maatschappij vertrouwen hebben in de politie.

Als de politie grenzen (De politie overtreedt nu al structureel regels, zoals die van Wet politiegegevens) overgaat, ondermijnt dat het vertrouwen in de politie. De politie kan niet functioneren zonder dat vertrouwen.

Grenzen aan de grensoverschrijding

Er zijn grenzen aan de grenzen die de politie mag overschrijden. De politie hoeft helemaal geen juridische of zelfs morele grenzen (Niet alles dat kan, moet ook kunnen.) te negeren om te kunnen innoveren. Je kunt heel goed in gecontroleerde en gesimuleerde omgevingen, en vooraf beperkt in tijd, met nieuwe technologie experimenteren.

Je kunt daarbij ook vooraf goed nadenken over de grenzen die je mogelijk tegen gaat komen, of dat nu juridische of morele zijn.

Dan moet je daar natuurlijk wel voor open staan, iets dat nu vaak niet het geval is. De politie experimenteert (De betrokken politiemensen gedragen zich vaak als een soort kind dat de handen niet uit de snoeppot kan houden.) nu al, maar met een totaal gebrek aan visie over wat je als de politie met technologie zou moeten willen kunnen. Die nieuwe technologie is tot nu toe vooral een snoeppot.

Kortom: er zijn zeker grenzen waar de politie overheen moet, maar dat zijn dan vooral de grenzen aan haar eigen wereldje – niet die van de rechtsstaat.

Dienstbaar of drug

Als de politie écht een feestje maakt van de overschrijding van morele regels, dan moet dat reden zijn om in te grijpen. Als het niet door de korpsleiding is, dan door de politiek. Als de politie niet langer weet welke grenzen je wel of niet kunt of moet negeren, dan is ze niet meer dienstbaar aan de maatschappij.

Als de politie het allemaal anders bedoelt, dan zijn we heel benieuwd naar de drug van de maker van de uitnodiging voor dit congres.

Omdat we de persoonlijke levenssfeer van individuele politieambtenaren respecteren hebben we het e-mailadres van de op de uitnodiging genoemde contactpersoon onleesbaar gemaakt.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6244689816 b939c6d836 megabank

Banken openen de aanval op schulden: sta je wat vaker rood dan doorverwijzing naar schuldhulp

watisdatnepnieuws

Video! Martin Bosma (PVV) maakt gehakt van ‘nepnieuws-studie’ minister Ollongren