in

When Big Brother CAN watch You, he WILL watch You

6309964861 1aaf39c774 b big brother
Photo by loppsilol

Bovenstaande is een variatie op de wet van Murphy’everything that CAN go wrong, WILL go wrong. En zo is het helaas ook in onze huidige digitale wereld. Elk windje dat U laat op ’social media’ wordt ergens bewaard en zal op enig moment tegen U gebruikt (kunnen) worden. Dit geldt in mindere mate voor de democratische samenleving die Nederland (nog) voorstelt, maar ook in het polderlandje is het niet meer zeker dat Uw opgeslagen gegevens wederrechtelijk tegen U worden ingezet. In landen als Rusland en China is zulks ’standaard’, eigenlijk is er maar een handjevol landen waar de rechtsstaat – enigszins – functioneert….

Ik ben niet zo van die complottheorieën, maar zelfs in ons veilig geachte West-Europa moeten  we ons zorgen maken. In dit verband wil ik twee recente – verontrustende – (spionage)schandalen onder Uw aandacht brengen.

In 2008 smeedden de Deense militaire dienst FE en de Amerikaanse NSA (National Security Agency) een deal: de Denen kregen met Amerikaanse (technische) hulp de mogelijkheid Deense internetkabels af te tappen. Op zijn beurt kreeg de NSA via de FE toegang tot aftappen van internetkabels die vanuit Denemarken richting Oost-Europa lopen. Wat de Denen echter niet in de smiezen hadden is het volgende: de NSA gebruikte de internettoegang ook om Denemarken zelf en omringende landen als Duitsland, Nederland en Zweden te bespioneren.

Via een oud-mederwerker van de FE kwam deze gotspe aan het licht, ik vraag me trouwens af welk lot deze klokkenluider beschoren is… Verslaggever Huib Modderkolk (van de Volkskrant) meent dat het de Amerikanen vooral om economische spionage te doen was. Welke Nederlandse internetlijnen de Yankees hebben bespied is niet bekend en die informatie zal het daglicht waarschijnlijk ook nooit zien.

Maar ik heb wel een tip. Wat dacht U van chipfabriek ASML in Veldhoven. Daar worden hoogwaardige chipmachines gebouwd die de Chinezen maar wat graag willen aanschaffen. De VS zullen alles inzetten om verscheping van die machines te voorkomen, alleszins begrijpelijk overigens. Maar het mag natuurlijk niet op basis van ongeoorloofd aftappen en ander duister spionagewerk. Ik bedoel eigenlijk ’op een misdadige manier’ aftappen. Hiernaast vraag ik me af of het Chineesje pesten’ de enige reden is dat op deze manier wederrechtelijk informatie wordt verkregen. Ik kan mij levendig voorstellen dat de Amerikanen maar wat kien zijn om de laatste ASML chiptechnologie te ’jatten’. Gevolg: ASML kan dan fluiten naar zijn technologische voorsprong.

En misschien heeft de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch via een Washington-lobbyist wel gevraagd of het eventueel, misschien mogelijk zou kunnen zijn het brouwrecept van Carlsberg bier op te duikelen. Daarmee zou het eigen ’uilenzeik’-biertje onder de merknaam ’Bud’ dramatisch verbeterd kunnen worden. Voorbeelden voor economische spionage te over!

De conclusie van journalist Modderkolk is echter het meest angstaanjagend. Hij acht het zeer wel mogelijk dat de spionage nog steeds plaatsvindt. ’Het zou moeten zijn beëindigd, maar het is de vraag wie het goed kan onderzoeken omdat het allemaal erg technisch is.’ Tja, deze uitspraak doet de titel in de kop van deze column ’twijfelachtige’ eer aan…….

Nog een voorbeeld uit ’eigen huis’. In maart van dit jaar richtte de Koninklijke landmacht de volgende organisatie op: een experimenteel datacentrum, het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC)Officiële taak: de krijgsmacht en de ’civiele overheden’ helpen bij het bestrijden van de Coronapandemie. Officieuze taak: oefenen met een vorm van (hybride) oorlogsvoering die draait om het verzamelen en verwerken van informatie. Maar daar wisten wij als Jan met de korte achternaam niks van!

Overigens hoeft dat ook nier persé, maar als blijkt dat het LIMC gebruikt maakt van gedetailleerde (persoonlijke) data waarvoor geen wettelijke basis bestaat, dan, ja dan moet de noodklok geluid worden. En helaas blijkt dit wel degelijk het geval te zijn. Hoe zit het eigenlijk wettelijk? Welnu, In Nederland mag defensie hooguit bijstand verlenen. En dan alleen als de politie, een ministerie of inlichtingendienst daarom vragen. Pas na een reeks handtekeningen mogen militairen dan bijspringen, voor een specifiek project, onder toezicht en volgens de regels van die instantie.

Bijstand, dus niets anders dan BIJSTAND. Maar zelfs hiervoor heeft geen enkele overheidsinstantie een verzoek ingediend bij dat LIMC. Geen enkele Nederlandse veiligheidsdienst, zelfs niet het RIVM of welk ministerie dan ook! Conclusie is dan ook dat er onderzoek werd/wordt gedaan zonder enig mandaat. Behalve dat van die overambitieuze overste Patrick Dekkers die waarschijnlijk een jongensdroom in vervulling zag gaan. Over zichzelf heeft hij uiteraard een zeer positief beeld: ’een bevlogen, energieke, betrokken en ondernemende vernieuwer, dat ben ik.’ Waar heb ik dat meer gehoord………

Maar er is meer. Desgevraagd bevestigde Dekker tegen NRC het volgende: ’de analisten werken alleen met openbare data’. Bovendien hebben ze filters die voorkomen dat ze op sociale media per ongeluk op individuen stuiten.’. O ja?  Maar uit documenten/gesprekken blijkt – bijvoorbeeld – dat contactpersonen (in ziekenhuizen, overheidskantoren) in het zogenaamde LIMC-datawiel zijn genoemd, alsmede een persoonlijke tweet van Geert Wilders. Nog een aardige:  Op een kaart op het LIMC headquarters staan zelfs de fysieke distributiepunten van De Andere Krant, bekend staand als leugenverspreider omtrent de MH-17 ramp.

Inmiddels heeft de defensietop externe rapportage van het LIMC aan banden gelegd. in de rapportage van juni van dit jaar stond nog dat vier militairen (inclusief namen) bij het LIMC aan social media engagement doen, ofwel: het beïnvloeden via social media. Dekkers ontkende natuurlijk dat zijn ’mannen’ bezig zijn met maatschappelijke beïnvloeding, want dan zouden de rapen pas echt gaar worden voor hem.

Conclusie:

Lees verder bij de bron: Keek op de week

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rutte shell memo dividend

Rutte laat oliereuzen miljarden aan subsidie cashen voor begraven van CO2

groenlinks hysteri strijders syrie

Zou nooit gebeuren: Syrische terreurverdachte met verblijfsvergunning opgepakt in Rijssen