in ,

Politie gaat hun corruptie snoeihard aanpakken met een computerprogramma…

De Nationale heeft een programma ontwikkeld dat het lekken door agenten van vertrouwelijke politie-informatie naar criminelen moet tegengaan.

Het gaat om een methode die „opvallend zoekgedrag binnen de politiesystemen in een vroegtijdig stadium moet detecteren”.

Alle politiemedewerkers zijn afgelopen vrijdag via het intranet geïnformeerd over de plannen. In de aankondiging van het nieuwe controlesysteem spreekt de politie over een procedure die de organisatie in staat stelt „mogelijk misbruik van informatie beter en sneller te signaleren”.

Vanaf het voorjaar wordt het geleidelijk in gebruik genomen, eind volgend jaar wordt „het zoekgedrag van alle 65.000 medewerkers gemonitord”. Afgelopen anderhalf jaar heeft bij de politie het controlesysteem ‘Atypische signalen' al proefgedraaid.

De politie zegt „oneigenlijk gebruik van politie-informatie” op alle niveaus aan te willen pakken.

Als voorbeelden worden genoemd: uit voorzorg het nieuwe vriendje van je dochter natrekken, uit nieuwsgierigheid het van een bekende Nederlander bekijken of tegen betaling informatie lekken over lopende onderzoeken.

In 2019 onderzocht de politie 178 gevallen van mogelijk doorspelen van informatie. De onderzoeken leidden ertoe dat 68 politieagenten een disciplinaire maatregel kregen opgelegd wegens lekken, misbruik van informatie of het achterhouden daarvan.

In 2018 gebeurde dat 71 keer, tegenover ….

Lees verder bij de bron: NRC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zonder cash zijn we aan de heidenen overgeleverd

Nieuwe tech stelt overheid in staat om via uw smartphone toegang te krijgen tot auto en draadloze apparaten