in ,

Schuld van Trump natuurlijk? In Noord-Korea mag er ineens genoten worden van het leven

6968956309 f5b161f276 Noord Korea

Sinds kort is de officiële boodschap in Noord-Korea dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Ineens lijkt er van alles mogelijk.

Op een zondagavond in het Zegepraal Jeugdpark zwieren lichtjes in alle kleuren van de regenboog door de nacht. Het zijn de lampjes van kermisattracties, die zo heftig zijn dat zelfs de stoerste jongen er wankelend uitkomt.

Tot tien uur ’s avonds is dit the place to be voor de studentenjeugd in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, zegt technologie student Kim Chol Jung (18). In de spelletjes hal hangt hij met zijn vriendengroepje bij een machine waarmee je wedstrijdjes armpje drukken kan houden. Steels kijken de jongens of de mooie studentes van de Filmacademie wel zien hoe cool ze zijn.

Maar van zijn spierballen moet de sprietige Kim het niet hebben. Hij heeft wel een goede smartphone: een Arirang, het populairste merk onder de drie miljoen Noord-Koreanen met een mobieltje. ‘In de ogen van je vrienden is het merk mobieltje niet belangrijk, we leven immers in een socialistisch land’, zegt hij. ‘Ik kies iets goeds voor mezelf.’

Sinds kort is de officiële boodschap in Noord-Korea dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Met het recente bezoek van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in aan Pyongyang is een opmerkelijke ontspanning ingetreden. Moon prees daarna bij de jaarvergadering van de Verenigde Naties ‘de nieuwe politieke weg’ die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou zijn ingeslagen.

Ineens lijkt er van alles mogelijk. Vrede. Hereniging van de beide Korea’s. Het verzachten van de sancties tegen de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK), zoals het noorden zich officieel noemt. Grote stappen voor een conflict dat na de wapenstilstand van 1953 nooit is opgelost.

De anti-Amerikaanse propaganda die het straatbeeld van Pyongyang bepaalde, is vervangen door posters van mannen in goed gesneden colbertjes en rode stropdas – het lijken zakenlui, maar dit is het Noord-Koreaanse archetype van de intellectueel. Ze roepen op ‘de macht van wetenschap’ te ontwikkelen. Op andere posters staan arbeiders te trappelen om zich te wijden aan ‘de implementatie van het Vijfjarenplan voor economische ontwikkeling’.

Lees ook eens verder bij de bron: Nieuws van de Dag

Is allemaal de schuld van Trump natuurlijk… Zo’n paar maanden na zijn bezoek en gesprekken gaat er opeens een wereld open.

Photo by m•o•m•o cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7992937049 194e1f29fa moslim

Slechts negen gemeenten volgen geradicaliseerde moslims met persoonsgerichte aanpak terwijl ze grote rol spelen

DpPxFgAXcAA7KEK e1539359984254

Toeval? Grote brand bij omstreden bedrijf in kunstgrasmatten