in , , ,

Stille bankrun?! Iedere dag wordt er gemiddeld 1 miljard euro bij Deutsche Bank weggehaald

5120450828 070cc20826 Deutsche Bank1

Eén van Europa’s allerbelangrijkste systeembanken, de Deutsche Bank, verkeert al langere tijd in zwaar weer. De afgelopen weken kondigde de bank massa ontslagen aan die voor veel onrust zorgden. Nu blijkt dat grote klanten van de bank –voornamelijk hedge fondsen- dagelijks ongeveer een miljard dollar (bijna 900 miljoen euro) bij de DB weghalen – oftewel: er is een heuse ‘bank run’ gaande.

Analisten die al tijden stellen dat de Deutsche Bank insolvent is, dus feitelijk op de rand van bankroet balanceert, lijken hiermee gelijk te krijgen.

De Deutsche Bank zou dringend verlegen zitten om liquide middelen, en daarom zijn investeringsbank tak, compleet met alle grote klanten die hoofdzakelijk bestaan uit risicovolle hedge fondsen, over willen doen aan het Franse BNP Paribas. Het zou daarbij gaan om een bedrag van tussen de € 150 miljard en € 200 miljard.

Probleem: deze klanten, die op deze wijze zouden worden gedwongen van bank te wisselen, kunnen niet worden gestopt als ze besluiten dat ze liever zelf bepalen waar ze hun fondsen bij onderbrengen. Dat is dus exact wat er nu gebeurt, en de reden waarom die klanten zoveel geld bij de DB weghalen. Pogingen van BNP Paribas om deze klanten gerust te stellen lijken vooralsnog op niets uit te lopen.

De Duitsers zagen de bui al hangen en lijken een beruchte ‘bad bank’ te hebben gecreëerd waarin niet langer gewilde financiële ‘assets’ ter waarde van € 288 miljard in worden ondergebracht. Het risico voor de hedgefondsen werd daarmee nog groter, met de huidige ‘bank run’ als vrijwel onvermijdelijk gevolg.

EU / Eurozone systeemcrisis?

De grote vraag is wat er gebeurt als al deze hedge fondsen besluiten om de resterende € 150 miljard in één keer bij de DB weg te halen. Hebben de Duitsers daar eigenlijk wel voldoende reserves voor? Zo niet, dan is het niet ondenkbaar dat Europa zijn eigen ‘Lehman Brothers’ crash krijgt, en de al lang voorspelde en gevreesde nieuwe wereldwijde financiële crisis een feit wordt.

De EU overleefde de Griekse crisis ternauwernood, en toen ging het slechts om een lidstaat aan de rand van de unie met een van de kleinste economieën. Wat er met de eurozone en EU gebeurt als in de met afstand allerbelangrijkste economie een bankencrisis uitbreekt, is ‘anyone’s guess’.

Omdat niemand zich zo’n systeemcrisis kan veroorloven, en zeker Europa niet, zal er in dat geval ongetwijfeld een ‘bail out’ / reddingsplan’ worden opgezet waarmee de DB met honderden miljarden euro’s overeind zal worden gehouden. Maar waar moeten al deze miljarden dan vandaan komen? En wat gebeurt er als de financiële markten hierdoor het vertrouwen in het complete Europese bankensysteem verliezen?

Een eventuele catastrofale euro crash is nog ver weg, maar is door de DB perikelen desondanks toch weer een stapje dichterbij gekomen.

Lees verder bij de bron: Xandernieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Klimaathoax probleem: Nederlanders willen helemaal niet van gas af

Waarom Facebook zich opeens focust op mensen zonder bankrekening