in , , , ,

Wachten op kettingreactie: Duitse banken berekenen negatieve rente al vanaf 1 euro aan gewone klanten

crisis

Steeds meer Duitse banken besluiten om de negatieve rente van de ECB al vanaf 1 euro door te berekenen aan gewone klanten, dus rekeninghouders zoals u en ik. Dat geldt ook voor spaarrekeningen.

Topbankiers waarschuwen dat deze ontwikkeling zowel gestoord als heel gevaarlijk is, en zal leiden tot de totale instorting van het financiële systeem – iets waar in Brussel en Frankfurt overigens opzettelijk naartoe gewerkt wordt, omdat deze aanstormende megacrisis zal worden aangegrepen tot de federalisering van de EU tot één grote centraal geregeerde superstaat.

Cornelius Riese, co-CEO van de in ‘assets’ gemeten op een na grootste bank van Duitsland, DZ Bank A.G., schrijft dat de al 7 jaar geleden ingevoerde negatieve ECB rente ‘een enorme impact heeft op banken… Misschien zullen we aan het einde van dit verhaal, over 3 of 5 jaar, opmerken dat dit een historische fout was.’

Deze week werd de rente verlaagd naar een nieuw record van 0,5%. Banken beginnen daarom het laatste taboe te doorbreken door de negatieve rente al vanaf de allereerste euro aan gewone klanten en spaarders door te berekenen. Dat gebeurde al eerder met grotere klanten vanaf € 100.000,- maar nu moet ook de gewone man eraan geloven.

‘De sluizen staan open, spoedig een kettingreactie’

De Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck, een regionale bank bij München, gaat op een aantal nieuwe rekeningen 0,5% rente heffen op alle (spaar)gelden. Dat creëert de absurde situatie dat als u 100 euro overmaakt naar uw spaarrekening, u daar 50 cent voor moet betalen – een spaarrekening die de houder geld kost. (En dan nog denken de meeste mensen dat het zo’n vaart niet zal lopen met een nieuwe megacrash.)

De Kreissparkasse in Stendal voert eenzelfde beleid voor klanten die verder geen andere producten bij de bank hebben. De Frankfurter Volksbank, één van ’s lands grootste coöperatieve leenbanken, overweegt zelfs om nieuwe klanten 0,55% te gaan berekenen, dus nog meer dan de officiële rente van -0,5%.

‘De sluizen staan open,’ gaf Friedrich Heinemann, topman bij het economische research instituut ZEW in Mannheim, als commentaar. ‘We zullen spoedig een kettingreactie krijgen. Banken die niet volgen met negatieve rente zullen worden overspoeld met liquiditeit,’ zodra mensen hun geld naar deze banken zonder negatieve rente beginnen te verplaatsen.

Het lijkt er sterk op dat het hele Europese bankensysteem er zich op voorbereidt dat de negatieve rente van de ECB nooit meer weggaat. De nieuwe ECB president Christine Lagarde verklaarde al dat er wat haar betreft niets mis is met deze door haar voorganger Mario Draghi ingezette koers.

Topbankiers vinden negatieve rente ‘absurd’ en ‘gestoord’

Sergio Ermotti, CEO van megabank UBS, zei echter dat dit negatieve rente beleid ‘een absurde situatie’ heeft veroorzaakt waarin banken geen deposito’s meer willen hebben. Dat komt ongeveer neer op een autodealer die alle auto’s uit de showroom haalt, omdat er met iedere verkochte auto meer geld wordt verloren. Nodeloos te zeggen dat zulke bedrijven, en dus ook banken, geen lang leven meer beschoren zijn. Ermotti waarschuwt ook dat het ECB beleid de sociale zekerheid (pensioenen) en spaargelden in Europa ondermijnt.

Oswald Gruebel, die tussen 2004-2007 CEO van Credit Suisse was en van 2009-2011 topbestuurder bij UBS Group, verketterde al eerder in een interview met de Zwitserse krant NZZ am Sonntag de koers van de ECB. ‘Negatieve rente is gestoord. Dat betekent dat geld helemaal niets meer waard is. Zolang we negatieve rente hebben zal de financiële industrie blijven krimpen.’

Ook de CEO van de belangrijkste – in grote problemen verkerende- Europese systeembank Deutsche Bank, Christian Sewing, waarschuwde dat nog meer monetaire verlichting door de ECB, waartoe waarschijnlijk al volgende week wordt besloten, ‘ernstige bijeffecten’ zal hebben. ‘Op de lange termijn zal negatieve rente het financiële systeem ruïneren.’

De Duitsers spaarden in 2017 zo’n 10%, bijna twee keer zoveel als het gemiddelde in de eurozone. Maar wat gaan gewone mensen en gezinnen doen als ze geld moeten gaan betalen om hun geld op een (spaar)rekening te ‘mogen’ zetten? Komt dan de oude sok onder het matras weer in beeld? Of gaan mensen hun geld veilig stellen in zaken die in de loop der eeuwen altijd hun waarde zijn blijven houden, zoals goud en zilver.

Systeemcrisis komt eraan, en daarmee ook een federale superstaat

In de hele historie komt ieder geldsysteem en iedere reservemunt vroeg of laat onverbiddelijk aan zijn einde. Het absurde beleid van de ECB en andere Centrale Banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve maakt het een absolute zekerheid dat wij helaas de generatie zijn die zo’n systeemcrisis/crash gaat meemaken, vermoedelijk al binnen enkele jaren.

Zo’n systeemcrisis gaat vrijwel altijd en overal gepaard met massale angst, chaos, ellende en vaak ook geweld en soms zelfs oorlog, omdat miljoenen gewone burgers in korte tijd hun bestaanszekerheid kwijtraken.

We herhalen nogmaals, omdat mensen hier heel goed van doordrongen moeten zijn, dat deze crisis in Brussel gewild is, omdat het de ideale manier is om de EU/eurolanden te dwingen akkoord te gaan om al hun overgebleven macht en geld af te staan aan een federaal (communistisch) superstaat regime, geleid door het Politburo dat bekend staat als de Europese Commissie, die een kernonderdeel zal worden van een soort …

Lees verder bij de bron: Xandernieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4423270518 df67e92fce onbetrouwbaar1

Ministerie blundert: Dijkhoff kan wachtgeld wél stopzetten zonder verplicht terugbetalen

NAVO

NAVO gaat de ruimte in om ‘oorlog op aarde niet te verliezen’