in

Te weinig metalen voor geplande grootschalige overstap naar elektrische auto’s

Joenomias / Pixabay

Er zijn te weinig aardmetalen beschikbaar voor de grootschalige overstap naar elektrische auto’s. Dat is de uitkomst van onderzoek door milieuwetenschapper Benjamin Sprecher en organisaties Copper8 en Metabolic. Als oplossing pleiten ze onder meer voor elektrische deelauto’s, auto’s met een kleinere accu en betere recycling.

Het Klimaatbeleid beoogt dat er in 2030 een kleine 2 miljoen elektrische auto’s in Nederland rijden, tegenover 171.000 op dit moment – een groei van meer dan 1000 procent in een krappe 11 jaar tijd. Maar volgens het rapport ‘Metaalvraag van Elektrisch Vervoer’ – dat kijkt naar de kritieke metalen die nodig zijn voor deze groei – zou het beter zijn om deze groei te begrenzen, zodat er in 2030 maximaal 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland rijden.

Hierbij gaan de auteurs uit van een eerlijke verdeling: elk land heeft naar rato van bevolking recht op een bepaald deel van de wereldwijde productie van belangrijke kritieke metalen zoals lithium en kobalt. Met de huidige plannen voor elektrische auto’s zou Nederland tot wel 4 procent van de globale jaarproductie nodig hebben, terwijl Nederland maar 0,2 procent van de wereldbevolking heeft – een ‘oneerlijke verdeling’ dus, stelt het rapport.

Minder, minder, minder

‘Laat ik voorop stellen dat we absoluut niet tegen de invoering van elektrische auto’s zijn,’ zegt Benjamin Sprecher, onderzoeker bij het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. ‘De transitie naar elektrisch vervoer is juist belangrijk. Alleen moeten we er bewust van zijn dat dit beleid niet zonder consequenties is.’ Zo legt hij uit dat een grotere vraag naar kritieke metalen – die ook nodig zijn voor zonnepanelen en windmolens – funest kan zijn voor de natuur.

‘Een grotere vraag leidt onvermijdelijk tot de bouw van nieuwe mijnen. Om overlast voor de mens te voorkomen, zullen die op afgelegen plekken komen, wat ten koste gaat van nu al schaarse natuurgebieden. We moeten ons hiervan bewust zijn en zorgen voor duurzamere mijnbouw.’

Maar dat is niet genoeg, zegt Sprecher. ‘We consumeren ontzettend veel, zoveel dat we niet meer voldoende hebben aan één aarde. Ook bij elektrische auto’s is het belangrijk dat we kijken naar manieren om de hoeveelheid auto’s te verminderen. Denk daarbij aan deelauto’s en beter openbaar vervoer.’

Andere oplossingen, zoals nieuwe technologieën die minder afhankelijk zijn van kritieke metalen of het gebruik van kleinere accu’s, zijn een stuk minder effectief (zie figuur 2), maar makkelijker te implementeren. Tot slot beveelt het rapport de ontwikkeling aan van een sterkere Europese recycling- voor kritieke metalen.

Impact als wetenschapper

Het rapport is een tweede samenwerking van Sprecher met Copper8 en Metabolic, twee consultancybedrijven die zich richten op duurzaamheid. In opdracht van het Ministerie van en Waterstaat (I&W) werkten ze vorig jaar al aan het rapport ‘Metaalvraag van de Nederlandse energietransitie’, dat zelfs The Wall Street Journal haalde.

‘Dit tweede rapport hebben we op eigen initiatief geschreven, in onze vrije tijd. Het is echt een speciale samenwerking. Er is veel behoefte aan dit soort input vanuit de . Daarnaast is het als wetenschapper een mooie kans om bestaande kennis een stem te geven en nieuw onderzoek te doen met minder traditionele partners.’

Ook hopen de makers van het rapport op beter beleid, door begrip te kweken bij het publiek en bij beleidsmakers. En dat is al aardig gelukt: ‘Op het Springtij Forum op Terschelling hebben we ons rapport overhandigd aan Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Zij gaat het over een maand presenteren op de wereldwijde klimaatbijeenkomst Conference of Parties. Heel tof om te zien hoeveel impact zo’n rapport kan hebben.’

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma De Jong-Schobbe
1 jaar geleden

De E-auto’s zijn toch maar alleen voor de rijken en ook nog eens veel vervuilender dan de oudste diesel.

Nederland op weg naar de ondergang
1 jaar geleden

Verbaasd? Totaal niet ! Er wordt een heel vervelend spel gespeeld door machtige (lees rijke) partijen achter de schermen. Zij hebben de burgers al eeuwen als stront behandeld en dat doen ze ook nu.
Een lijstje:
1. Ze hebben de menselijke geschiedenis vervalst zodat we niet eens weten wie we zijn en waar we vandaan komen (de RK kerk heeft daar een zeer kwalijke rol gespeeld tot op de dag van vandaag),
2. Ze hebben de medische industrie gemaakt tot een geld makend instituut gebaseer op maximaal winst maken door alleen patenteerbare geneesmiddelen op de markt te brengen. Kruiden en eenvoudige middelen die al eeuwen werden gebruikt worden aan de kant geschoven. Gevolg: enorm dure gezondheidszorg en mensen sterven volkomen onnodig. De gezondheidszorg kan minimaal 50 % goedkoper en werkt dan ook nog 4 keer beter.
3. De banken spelen al sinds eeuwen een verderfelijke rol. Gelduitgifte is een primaire taak van een overheid en had nooit mogen worden uitbesteed aan criminelen als Rothschild, Rockefellor, Chase, Citybank, Serco.
Het monetaire systeem is zo rot als een mispel.
4. De macht van multinationals is volledig uit de hand gelopen. De industrie en dus de werkgelegenheid is volledig overgebracht naar landen als China. De multinationals zijn gigantisch rijk geworden (goedkoop maken in lage lonen landen en duur verkopen in hoge lonen landen) en de landen waar de industrie is weggehaald zitten nu met werkloosheid en zonder middelen van bestaan. Waar waren de overheden?
5. Overheden hebben een heel slechte rol vervuld. Als hoeder van de maatschappij hebben zij volledig gefaald. Voor een belangrijk deel veroorzaakt door het feit dat de overheid volkomen ongeschikte mensen heeft aangetrokken (het imago van ambtenaar is niet voor niets zo beroerd). De overheid is verlengstuk geworden van banken en multinationals (al dan niet gekocht of via een aantrekkelijke baan na een politieke carriere verleid).
De regering/overheid heeft te weinig checks en balances en zijn meegesleept in clubs als de VN, IMF, BIS, Bilderberggroep, ECB etc zonder enige kritische beschouwing. Inmiddels hebben de EU en de VN meer te vertellen dan de eigen regering.
Door de privatisering zijn heel veel taken gedelegeerd naar bedrijven. Dat zou goedkoper worden …. maar dat was een complete fabel. Maar belangrijker: de overheid heeft geen eigen kennis meer in huis !!!!! ZIj weet niets meer van gezondheid, energie, financiën omdat alles is uitbesteed aan partijen die er slechts zitten vanwege de eigen portemonnee zonder enige verantwoordelijkheid te nemen. Het is schandalig.

De situatie is nu dat een extreem kleine groep van minder dan 1 promille van de mensen meer bezit dan 95 % van alle aardse goederen. Dan weet je voor 100 % zeker dat er iets heel, heel erg fout is op deze aarde !!!!

Joey France
1 jaar geleden

Deze wetenschapper heeft dan nog niet eens het belangrijkste vermeld bij de ontginning van deze zeldzame metalen: uitbuiting, corruptie en kinderslavernij, gigantische monsterwinsten voor alweer dezelfde kliek.
De E-mobiel wordt een dure misrekening.

EU akkoord over EU-begroting van 153,6 miljard euro voor 2020 (+3,4%)

Kromstaat: Twee teruggestuurde IS-vrouwen in Nederland: ‘Lastig om ze te vervolgen’