in , , , ,

Turkije ‘ground zero’ voor wereldwijde financiële paniek in mei

erdogan 1540281670
geralt / Pixabay

Analisten stellen dat de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan een ‘extreem gevaarlijk spel’ speelt nu hij afgelopen week een blokkade heeft opgeworpen voor internationale beleggers en investeerders die als gevolg van de toenemende onrust en zorgwekkende ontwikkelingen hun geld uit Turkije wilden weghalen.

De bekende Amerikaanse econoom Martin Armstrong verwacht dat Erdogan met deze fascistische machtsgreep grote paniek veroorzaakt in de opkomende markten en de vlucht naar de dollar verder zal versterken, wat in mei op een nieuwe wereldwijde financiële crisis dreigt uit te lopen waardoor ook Europa zwaar getroffen zal worden.

Vrijwel niets creëert meer onzekerheid en wantrouwen als je geld aan een partij hebt geleend, en die partij jou vervolgens meedeelt dat je voorlopig kunt fluiten naar afbetalingen, mogelijk zelfs naar de totale schuld. Dat is sterk vereenvoudigd in het kort gezegd precies wat Erdogan heeft gedaan.

Hij hoopt daarmee forse daling van de Turkse munt, de lira, een halt toe te roepen. Het Turkse bedrijfsleven heeft namelijk enorme schulden die in dollars moeten worden afbetaald. Omdat de dollar steeds duurder wordt zullen die schulden al snel onbetaalbaar worden, met alle consequenties voor die bedrijven en de Turkse economie.

‘Zombiebanken’; ING voor ruim € 15 miljard blootgesteld

Erdogan heeft bij dit zeer gevaarlijke spel een belangrijke troefkaart in handen, namelijk de kwetsbare Europese ‘zombiebanken’, zoals analist Tom Luongo ze noemt. Die hebben voor tientallen miljarden in Turkse bedrijven en vastgoed geïnvesteerd en zullen in grote problemen terecht komen als het land stopt met betalingen en/of failliet gaat.

Onder de vier grootste banken die het kwetsbaarst zijn voor een door Turkije veroorzaakte nieuwe financiële crisis bevindt zich ook de Nederlandse ING bank (€ 15,3 miljard). De drie banken die nog meer geld in de Turkse economie hebben zitten zijn de Spaanse BBVA groep (€ 68,2 miljard), het Italiaanse Unicredit (€ 41,1 miljard) en het Franse BNP Paribas (€ 24,6 miljard) – kortom, enkele van de grootste banken in Europa.

Die gevreesde volgende financiële megacrisis zou nog dit jaar een feit kunnen zijn, waarschuwt Armstrong, en al mei in gang gezet kunnen worden door ‘grootschalige wereldwijde financiële paniek’, als de Turken de andere opkomende markten in hun val gaan meesleuren en de vlucht uit deze landen en valuta naar de ‘veilig’ geachte dollar zal exploderen.

‘Erdogan ontpopt zich als vijand van Europa’

Luongo wijst erop dat Erdogan zich met deze drastische stap opnieuw ontpopt als een vijand van Europa. Al jaren chanteert hij de EU met het ‘loslaten’ van een immens aantal migranten op de Europese grenzen, iets dat hij ondanks het miljardenakkoord met de EU overigens toch is blijven doen, echter in lagere aantallen.

En gezien de Turkse militaire acties in Syrië, inclusief het aankopen van Russische S-400 afweerraketten, is ‘de enige reden dat Turkije niet uit de NAVO is geschopt dat verdragen langer bestaan dan leiders.’ De huidige dictator in Ankara lijkt echter niet van plan snel te verdwijnen, zoals het Westen hoopt – integendeel, hij blijft zijn macht als autoritaire alleenheerser verder versterken.

Ondertussen groeit zijn invloed op en in Europa, waar hij handig misbruik maakt van de democratie door politieke partijen op te richten die -met behulp van de grote Turkse gemeenschap in onze landen-  de weg moeten banen voor het realiseren van zijn islamo-imperalistische doelstellingen, uitmondend in de wederoprichting van het Turks-Ottomaanse wereldwijd vanaf 2023, inclusief de militaire verovering van delen van Europa. Ook in Nederland zit Erdogans ‘vijfde colonne’ in de politiek en zelfs al in het parlement (DENK).

De moslimdictator gaat overduidelijk stug door met zijn plannen en heeft opnieuw grote onrust op de financiële markten veroorzaakt. ‘Niemand heeft ook maar enige idee hoe we deze puinhoop kunnen herstellen,’ aldus Luongo, wijzend op de statistieken die laten zien dat de internationale financiële ‘vlucht naar veiligheid’ lijkt te zijn begonnen.

‘En de zombieplaag kan wel eens in Istanbul (waar de beurs is gevestigd) zijn losgelaten.’

Lees verder bij de bron: xandernieuws.net

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5g the extincion event

WeekendDocu: 5G Apocalypse, The Extinction Event

geheim 1554129763

Britse bende infiltreerde regering, miljarden belastinggeld buitgemaakt, financierde oa. al-Qaeda en Labour