in , , ,

U dacht nog iets over te gaan houden aan het einde van de maand? De ozb belasting stijgt met gemiddeld 2,2 procent

PublicDomainPictures / Pixabay

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,2 %, zo blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 111 gemeenten. De belasting die huiseigenaren betalen verschilt sterk per gemeente. In Nijmegen is de ozb maar liefst 4 keer zo hoog als in Den Haag.

Met stip op de eerste plaats van ozb-stijgers staat de Noord-Brabantse gemeente Cuijk. Hier schiet de ozb met maar liefst 32% omhoog. In deze gemeente steeg de ozb in 2018 ook al fors met 12%.

Hierdoor betaalt een huiseigenaar in twee jaar tijd gemiddeld € 110 meer aan deze gemeentebelasting.

Rob Mulder, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: “In de gemeentebegroting staat dat deze extra belastinggelden nodig zijn om het huishoudboekje van Cuijk op orde te krijgen. De vereniging vindt het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken. Daarom pleit de vereniging voor een ander belastingsysteem, waarbij zowel huurders als eigenaren via een algemene ingezetenenheffing meebetalen.”

Ook in de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen en Brunssum gaat de ozb volgend jaar met ruim 20% hard omhoog. In Sittard-Geleen betalen huiseigenaren volgend jaar gemiddeld € 373 en dat is € 68 meer dan dit jaar. In Brunssum is de stijging gemiddeld € 50.

Het risico dat huiseigenaren via de OZB moeten opdraaien voor begrotingstekorten neemt alleen maar toe nu gemeenten steeds meer nieuwe taken toegewezen krijgen vanuit het Rijk. Gemeenten en huiseigenaren zullen de komende jaren onder andere grote investeringen moeten doen om wijken en woningen 'van los' te maken. Vereniging Eigen Huis wil niet dat huiseigenaren, bovenop hun eigen investeringen, daarvoor ook nog een hogere ozb moeten gaan betalen.

De ozb mag niet het stopmiddel zijn om financiële gaten in de te dichten.

In een kwart van de gemeenten in de steekproef stijgt de belasting op de eigen woning met meer dan 3%, in een zestal gemeenten zelfs met meer dan 10%. Er zijn ook nog steeds forse belastingverschillen tussen de onderzochte gemeenten. Zo betaalt een huiseigenaar in Nijmegen volgend jaar gemiddeld € 545 aan ozb en dat is maar liefst 4 keer zoveel als een eigenaar in Den Haag, die gemiddeld € 130 betaalt.

In 25 van de onderzochte 111 gemeenten is de ozb-aanslag volgend jaar iets lager. Grootste dalers zijn de gemeente Asten en Lansingerland met 8% Huiseigenaren betalen daar gemiddeld € 27 tot € 30 minder belasting. In Heemskerk daalt de ozb met gemiddeld € 19 (-7%).

Uit een steekproef van 111 gemeenten blijkt dat de gemiddelde ozb stijging in 2019 onder de verwachte van 2,5% blijft. Gemiddeld betalen huiseigenaren in volgend jaar € 289 aan ozb. In 2018 was dat € 283.

Lees verder bij de bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU-leger? Frankrijk zette oproerpolitie in met voertuigen voorzien van EU-vlag

GroenLinkse Amsterdam gaat op miljoenen kostende groene tour: alle grasvelden worden vervangen door plastic kunstgras