in

Voormalig hoofdeconoom en vicepresident ECB, Jurgen Stark: “Het geldsysteem is pure fictie”

Volgens Jurgen Stark is ons huidige monetaire stelsel niets meer of minder dan pure fictie, zo lezen we op de website van Spaanse Libre Mercado. Tijdens een conferentie van Ludwig von Mises Institute sprak de voormalig vicepresident van de Duitse Bundesbank en voormalig hoofdeconoom van de ECB zeer kritisch over het monetaire beleid van de laatste jaren. Het is dezelfde man die in 2011 afstand deed van zijn toppositie binnen de ECB, omdat hij pertinent tegenstander was van het rechtstreeks opkopen van staatsobligaties van ‘probleemlanden’ in de periferie van de Eurozone.

Volgens Stark zijn alle centrale banken, inclusief de ECB, de controle over de economische situatie volledig kwijtgeraakt. monetaire systeem werd in 2011 gered door gecoördineerde acties van verschillende grote centrale banken, maar volgens Stark is er niets meer van overgebleven anders dan ‘pure fictie’. De monetaire autoriteiten hebben er sinds 2008 alles aan gedaan om een tweede ‘Lehman’ moment te voorkomen. In de woorden van de voormalig hoofdeconoom van de ECB:“Als dat moment er toch komt, dan zal het systeem dat niet overleven.”

probleem is het monetaire systeem zelf, dat de mogelijkheid biedt geld te creëren zonder dat daar iets van waarde tegenover staat. Een ander probleem is de multiplier waarmee commerciële banken kredieten kunnen verstrekken, zonder dat daar besparingen tegenover staan. Volgens de insider doet iedereen er verstandig aan een deel van de ‘fictieve besparingen’ om te zetten in ‘traditionele’ veilige havens als goud en zilver. Dat is nogal een uitspraak voor een man die tot een paar jaar geleden nog hoofdeconoom was van de ECB!

Lees verder via Marketupdate.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Europa maakt een einde aan de democratie

Grafieken zeggen meer dan woorden : Het fake herstel van de VS economie