in

Voormalig hoofdeconoom en vicepresident ECB, Jurgen Stark: “Het geldsysteem is pure fictie”

f41b9a5ca8825ded9ab84211 640 jurgen stark1

Volgens Jurgen Stark is ons huidige monetaire stelsel niets meer of minder dan pure fictie, zo lezen we op de website van het Spaanse Libre Mercado. Tijdens een conferentie van het Ludwig von Mises Institute sprak de voormalig vicepresident van de Duitse Bundesbank en voormalig hoofdeconoom van de zeer kritisch over het monetaire beleid van de laatste jaren. Het is dezelfde man die in 2011 afstand deed van zijn toppositie binnen de ECB, omdat hij pertinent tegenstander was van het rechtstreeks opkopen van staatsobligaties van ‘probleemlanden' in de periferie van de Eurozone.

Volgens Stark zijn alle centrale , inclusief de ECB, de controle over de economische situatie volledig kwijtgeraakt. Het monetaire systeem werd in 2011 gered door gecoördineerde acties van verschillende grote centrale banken, maar volgens Stark is er niets meer van overgebleven anders dan ‘pure fictie'. De monetaire autoriteiten hebben er sinds 2008 alles aan gedaan om een tweede ‘Lehman' moment te voorkomen. In de woorden van de voormalig hoofdeconoom van de ECB:“Als dat moment er toch komt, dan zal het systeem dat niet overleven.”

Het probleem is het monetaire systeem zelf, dat de mogelijkheid biedt te creëren zonder dat daar iets van waarde tegenover staat. Een ander probleem is de multiplier waarmee commerciële banken kredieten kunnen verstrekken, zonder dat daar besparingen tegenover staan. Volgens de insider doet iedereen er verstandig aan een deel van de ‘fictieve besparingen' om te zetten in ‘traditionele' veilige havens als en zilver. Dat is nogal een uitspraak voor een man die tot een paar jaar geleden nog hoofdeconoom was van de ECB!

Lees verder via Marketupdate.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
712ed823177b74c9307d5f2c 640 democratie eu

Europa maakt een einde aan de democratie

20140525 remember11

Grafieken zeggen meer dan woorden : Het fake herstel van de VS economie