in ,

VS bespioneerde via Denemarken bondgenoten, waaronder Nederland

De Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) gebruikte jarenlang een geheime samenwerking met om opzettelijk bondgenoten in te bespioneren, waaronder .

Dat meldt de Deense publieke omroep DR op basis van informatie van een klokkenluider. Diverse bronnen bevestigen het nieuws.

Sinds 2008 bestaat de afspraak tussen de NSA en de Deense militaire dienst dat Denemarken internet met hulp van de Amerikanen internetkabels in Denemarken kon aftappen. In ruil voor deze hulp kreeg de NSA toegang tot de internetkabels naar Oost-Europa.

De informatie die daaruit voortkwam, werd verwerkt in een datacentrum bij de hoofdstad Kopenhagen.

De Amerikanen misbruikten deze toegang echter om ook omringende landen te bespioneren, waaronder Nederland, Zweden en .

Wat de spionage in Nederland aan informatie opleverde, is onduidelijk. In Denemarken was defensiebedrijf Terma een specifiek doelwit.

Het bedrijf was betrokken bij de aankoop van een nieuw type straaljager waarvoor de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) ook in de race was. Die laatste werd uiteindelijk gekozen.

Lees verder bij de bron: NU.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Defensie bespioneert illegaal de eigen bevolking

Europarlement wil rekening eigen pensioentekort leggen bij EU-burger