in

“We zullen jullie afslachten”: Britse journalist sprak met kinderen en geradicaliseerde moeders in Syrisch vluchtelingenkamp

gekkenhuis 1568621649
robinsonk26 / Pixabay

“IS is aan een opmars bezig.” Dat besluit trekt Mark Stone, Midden-Oostencorrespondent voor Sky News, na een bezoek aan vluchtelingenkamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Stone sprak met vrouwen die openlijk blijven dwepen met de terreurgroep, en ontmoette onder anderen een jongetje dat voor de stoïcijns ermee dreigt mensen te zullen “afslachten”.

In kamp Al-Hol in het noordoosten van Syrië verblijven zo'n 70.000 mensen. Het gaat om slachtoffers van IS die voor de terreurgroep op de vlucht zijn, maar er verblijven ook IS-vrouwen samen met hun kinderen. De leefomstandigheden in Al Hol zijn op z'n minst schrijnend te noemen. Er is geen onderwijs, hulporganisaties komen moeilijk aan de bak door de onveilige situatie en de gezondheidszorg is minimaal.

De Britse journalist Mark Stone van Sky News kreeg toelating om het kamp – dat gerund wordt door ‘Syrian Democratic Forces' (SDF) onder leiding van de Koerden – te bezoeken. Dat gebeurde niet zonder risico, want steekpartijen zijn schering en inslag in Al-Hol, en er worden ook moorden gepleegd. De journalist spreekt overigens liever van een “stad”, “want met 70.000 inwoners kun je dit geen kamp meer noemen”.

Mini-kalifaat

Stone stelde met eigen ogen vast hoe beroerd de situatie in Al-Hol is. Maar bovenal: dat op deze plek een soort van mini-kalifaat wordt gecreëerd. Want mensen die ooit op de vlucht sloegen voor mengen er zich met IS-vrouwen, die vaak nog steeds geradicaliseerd blijken te zijn. Veelal gaat het om moeders met (jonge) kinderen, die zich geen ander leven dan dat in het kamp kunnen voorstellen.

In de reportage is te zien hoe de Britse journalist verschillende jonge kinderen ontmoet. Eén jongen zegt afkomstig te zijn uit Rusland, een ander kind is naar eigen zeggen Fins en zes jaar. Stone sprak voorts nog met kinderen afkomstig uit “Bosnië, , en Oezbekistan”, meldt Sky News.

Een blond kind, niet ouder dan tien jaar, trekt Stone's aandacht. Het jongetje citeert een vers uit de Koran. “God zegt: bekeer u oprecht tot Allah in de hoop dat uw Heer u van uw kwalen zal verwijderen.” Vervolgens zegt hij kalm, maar dreigend: “We zullen jullie doden door jullie af te slachten. We zullen jullie afslachten.” Zijn ogen ondertussen strak op de camera gericht.

Deze woorden hakken er diep in bij Stone. “Dit zijn geen natuurlijke instincten van een kind”, klinkt het.

“Als dieren behandeld”

De Britse journalist interviewde in Al-Hol ook verschillende vrouwen. Alle gesprekken vonden plaats op de marktplaats van het kamp, de enige plek waar de veiligheid van de -ploeg enigszins kon gegarandeerd worden. Een vrouw met Australische tongval weigert te praten. Een andere vrouw is gewilliger. Zij zegt openlijk nog steeds te geloven in de van IS. “Waarom zouden we veranderen? We worden behandeld als dieren, als honden”, vertelt ze, verwijzend naar de leefomstandigheden in het kamp.

Als Stone aanhaalt dat ook IS mensen als dieren heeft behandeld “door hen te onthoofden of levend te verbranden”, schermt de vrouw met de Koran, zonder verder in detail te treden.

IS-leider

De geïnterviewde vrouwen zeggen op de hoogte te zijn van …

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2308371224 60e0cda6e8 fail

Weer megablunder justitie: verdachten bedreiging en afpersing krijgen namenlijst bedrijf

3673240494 7a4c38439f belastingdienst1

‘Wij zijn alles kwijtgeraakt’, ouders krijgen inzage in ‘onterechte’ kinderopvangtoeslag (zonder bewijs) dossier