in ,

Weg met ons: wetswijziging geeft universiteiten vrije hand om alleen in het engels te onderwijzen

engels 1562665375
libellule789 / Pixabay

In de laatste nieuwsbrief van Stichting Taalverdediging wijst de organisatie wederom op het ontwerp voor wijziging van de Wet op het Hoger onderwijs die op korte termijn in de Tweede Kamer zal worden behandeld. Met deze wijzing wil minister Van Engelshoven (D66) namens de Nederlandse regering de laatste beperkingen wegnemen om engels op universiteiten te onderwijzen.

De voornaamste verdediger van de Nederlandse taal vreest dat in de Tweede Kamer voldoende steun is voor deze volgende verengelsingsslag van het onderwijs, maar wellicht kan de wetswijziging dan nog stranden in de Eerste Kamer.

Taalverdediging spreekt van een laatste waarschuwing in het hoofdredactioneel commentaar, gezien de ernstige situatie die nu al in het hoger onderwijs heerst. De universiteiten trekken zich eenvoudig niets van de huidige wetstekst aan en met deze wetswijziging is het hek helemaal van de dam. De universiteiten mogen dan helemaal zelf bepalen in welke taal wordt lesgegeven.
tv 2019 2

Men verwacht in de Tweede Kamer sowieso geen ondersteuning van de populistische partijen, als de SP, PVV en het FvD, die eerder blijk gaven het engels in het hoger onderwijs juist te willen terugdringen. De liberale partijen als GroenLinks, D’66 en de VVD zijn voorstander en via nader onderzoek verwacht Taalverdediging van christelijke partijen niet veel goeds, hoewel er door hen nog geen officiële positie is ingenomen.

In de Eerste Kamer wordt verwacht dat de plannen weleens kunnen stranden, omdat hier nogal wat onberekenbare partijen zijn die dit tegen kunnen houden en daar is voor velen ook de hoop op gericht.

Mocht dit zo zijn, dan heeft het waarschijnlijk nog een extra gevolg, Beter Onderwijs Nederland zal dan de voorgenomen procedure bij de rechtbank kunnen beginnen om af te laten dwingen dat de dan weer geldende oude wetstekst gehandhaafd zal worden.

Lees verder bij de bron: ReactNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sigaret 1562665180

Rotterdam nieuwe betuttelhoofdstad van Nederland; roken in buitenlucht wordt verboden

Financiële markten zweten peentjes: deze banken hebben exposure aan Deutsche Bank