in ,

Zo’n demonstratieverbod, mag dat zomaar?

protest democratie

Beperkt het bestuur de grondwettelijk beschermde demonstratievrijheid te lichtzinnig?

„De vrijheid van demonstratie staat op dit moment inderdaad onder druk”, zegt Berend Roorda, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en gepromoveerd op demonstratierecht.

„Maar dat komt niet zozeer door de autoriteiten, maar door de demonstranten: veel van hen houden zich niet aan de regels.”

Grondrecht is geen absoluut recht

Dat lijkt niet onlogisch: de vrijheid van is een grondrecht, maar net als alle grondrechten géén absoluut recht.

De vrijheid van betoging mag maar voor drie doelen worden beperkt: bescherming van de , in het belang van het verkeer, en voor bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's – die in verband met de nu in plaats van de burgemeesters over demonstraties beslissen – gingen ervan uit dat demonstraties leidden tot verspreiding van het .

Dus is het logisch (en juridisch houdbaar) dat zij om die reden het demonstratierecht beperkten, bijvoorbeeld tot maximaal dertig demonstranten die ook afstand houden.

Maar in veel gevallen was een geheel verbod van de betoging …..

Lees verder bij de bron: NRC

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bananenrepubliek2

Nederlandse rechtstaat in buitenland afgemaakt als “volledig corrupt” met MH17 als voorbeeld

Schermafbeelding 2020 07 08 om 11.56.30

Ondanks de leugens, spin en propaganda groeit het antarctische zee-ijs – zowel in omvang als in concentratie, nu groter dan in 1980