in

Bezorgdheid rondom de halal-status van het COVID-19-vaccin (bevat varken)

53e5d5414a51a814f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714c722d79dd964c 640 covid vaccin

In oktober stapten Indonesische diplomaten en islamitische geestelijken uit een vliegtuig in China. Terwijl de diplomaten er waren om deals af te ronden om ervoor te zorgen dat miljoenen doses Indonesische burgers bereikten, hadden de geestelijken een heel andere zorg: of het COVID-19-vaccin toegestaan ​​was voor gebruik volgens de islamitische wet.

Terwijl bedrijven racen om een ​​COVID-19-vaccin te ontwikkelen en landen zich haasten om doses veilig te stellen, hebben vragen over het gebruik van varkensvleesproducten – verboden door sommige religieuze groeperingen – bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van verstoorde immunisatiecampagnes.

Van varkensvlees afkomstige gelatine wordt veel gebruikt als stabilisator om ervoor te zorgen dat vaccins veilig en effectief blijven tijdens opslag en transport. Sommige bedrijven werken al jaren aan de ontwikkeling van vaccins zonder varkensvlees: het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis heeft een vaccin tegen meningitis zonder varkensvlees geproduceerd, terwijl het in Saoedi en Maleisië gevestigde AJ Pharma momenteel aan een eigen vaccin werkt.

Maar de vraag, de bestaande toeleveringsketens, de kosten en de kortere houdbaarheid van vaccins die geen varkensgelatine bevatten, betekent dat het ingrediënt waarschijnlijk jarenlang in de meeste vaccins zal worden gebruikt, zei Dr.Salman Waqar, algemeen secretaris van de British Islamic Medical. Vereniging.

Woordvoerders van Pfizer, Moderna en AstraZeneca hebben gezegd dat varkensvleesproducten geen deel uitmaken van hun COVID-19-vaccins. Maar een beperkt aanbod en reeds bestaande deals ter waarde van miljoenen dollars met andere bedrijven betekent dat sommige landen met een grote moslimbevolking, zoals Indonesië, vaccins zullen ontvangen die nog niet zijn gecertificeerd als gelatinevrij.

Dit vormt een dilemma voor religieuze gemeenschappen, waaronder orthodoxe joden en moslims, waar de consumptie van varkensvleesproducten religieus onrein wordt geacht en hoe het verbod op medicijnen wordt toegepast, zei hij.

“Er is een verschil van mening onder islamitische geleerden over de vraag of je zoiets als varkensgelatine een rigoureuze chemische transformatie laat ondergaan,” zei Waqar. “Wordt dat nog steeds als religieus onzuiver beschouwd om aan te nemen?”

De meerderheid van eerdere debatten over het gebruik van varkensvleesgelatine in vaccins is dat het volgens de islamitische wet is toegestaan, omdat er “grotere schade” zou optreden als de vaccins niet zouden worden gebruikt, zei dr.Harunor Rashid, een universitair hoofddocent aan de Universiteit van Sydney. .

Er is een vergelijkbare beoordeling door een brede consensus van religieuze leiders in de orthodox-joodse gemeenschap.

“Volgens de Joodse wet is het verbod op het eten van varkensvlees of het gebruik van varkensvlees alleen verboden als het een natuurlijke manier is om het te eten”, zei rabbijn David Stav, voorzitter van Tzohar, een rabbijnse organisatie in Israël.

Als “het in het lichaam wordt geïnjecteerd, niet (gegeten) via de mond”, dan is er “geen verbod en geen probleem, vooral als we ons zorgen maken over ziekten”, zei hij.

Toch zijn er afwijkende meningen over de kwestie – sommige met ernstige gevolgen voor de gezondheid van Indonesië, dat de grootste moslimbevolking ter wereld heeft, zo’n 225 miljoen.

In 2018 heeft de Indonesische Ulema Raad, de islamitische administratieve instantie die certificeringen afgeeft dat een product halal is, of toegestaan ​​volgens de islamitische wet, dat de mazelen- en rubellavaccins ‘haram’ of onwettig waren vanwege de gelatine. Religieuze leiders en gemeenschapsleiders begonnen er bij ouders op aan te dringen om hun kinderen niet te laten vaccineren.

“De gevallen van mazelen namen vervolgens toe, waardoor Indonesië het op twee na hoogste percentage van mazelen ter wereld kreeg”, zegt Rachel Howard, directeur van de Research Partnership van de marktonderzoeksgroep voor de gezondheidszorg.

Later werd een decreet uitgevaardigd door de islamitische administratieve instantie waarin stond dat het toegestaan ​​was om het vaccin te krijgen, maar culturele taboes leidden nog steeds tot aanhoudend lage vaccinatiegraad, zei Howard.

“Uit onze studies is gebleken dat sommige moslims in Indonesië zich ongemakkelijk voelen bij het accepteren van vaccinaties die deze ingrediënten bevatten”, zei ze, zelfs als de moslimautoriteit richtlijnen uitvaardigt waarin staat dat ze zijn toegestaan.

Regeringen hebben maatregelen genomen om het probleem aan te pakken. In Maleisië, waar de halal-status van vaccins is geïdentificeerd als het grootste probleem onder moslimouders, zijn er strengere wetten uitgevaardigd zodat ouders hun kinderen moeten vaccineren, anders krijgen ze boetes en gevangenisstraf. In Pakistan, waar het vertrouwen in vaccins om religieuze en politieke redenen is afgenomen , zijn ouders gevangengezet omdat ze weigerden hun kinderen tegen polio te vaccineren.

Maar nu de aarzeling over vaccins en desinformatie zich over de hele wereld verspreiden, ook in religieuze gemeenschappen, zei Rashid dat gemeenschapsbetrokkenheid “absoluut noodzakelijk” is.

“Het zou rampzalig kunnen zijn”, zei hij als er geen sterke betrokkenheid van de gemeenschap is van regeringen en gezondheidswerkers.

In Indonesië heeft de regering al gezegd dat ze de islamitische administratieve instantie zal betrekken bij het aanschaf- en certificeringsproces van COVID-19-vaccins.

“Publieke communicatie over de halal-status, prijs, kwaliteit en distributie moet goed worden voorbereid”, zei de Indonesische president Joko Widodo in oktober.

Terwijl ze in de herfst in China waren, inspecteerden de Indonesische geestelijken de Chinese Sinovac Biotech-faciliteiten en zijn er ook klinische proeven met ongeveer 1620 vrijwilligers in Indonesië voor het vaccin van het bedrijf. De regering heeft verschillende inkoopovereenkomsten voor COVID-19-vaccins met het bedrijf aangekondigd voor in totaal miljoenen doses.

Sinovac Biotech, evenals de Chinese bedrijven Sinopharm en CanSino Biologics – die allemaal COVID-19-vaccins hebben in klinische onderzoeken in een laat stadium en deals hebben gesloten waarin miljoenen doses over de hele wereld worden verkocht – reageerden niet op verzoeken van Associated Press om informatie over ingrediënten.

In China heeft geen van de COVID-19-vaccins de definitieve marktgoedkeuring gekregen, maar meer dan 1 miljoen gezondheidswerkers en anderen die een hoog risico op infectie lopen, hebben vaccins ontvangen met toestemming voor noodgebruik. De bedrijven moeten nog onthullen hoe effectief de vaccins zijn of mogelijke bijwerkingen.

Pakistan is een laat stadium van klinische proeven met het CanSino Biologics-vaccin. Bangladesh had eerder een overeenkomst met Sinovac Biotech om klinische proeven in het land uit te voeren, maar de proeven zijn uitgesteld vanwege een financieringsgeschil. Beide landen hebben enkele van de grootste moslimbevolking ter wereld.

Terwijl gezondheidswerkers ter plaatse in Indonesië nog steeds grotendeels bezig zijn om het virus in te dammen, aangezien het aantal blijft toenemen, zei Waqar dat de inspanningen van de overheid om Indonesiërs gerust te stellen de sleutel zullen zijn tot een succesvolle immunisatiecampagne, aangezien COVID-19-vaccins worden goedgekeurd voor gebruik.

Maar, zei hij, bedrijven die de vaccins produceren, moeten ook deel uitmaken van een dergelijk gemeenschapsbereik.

“Hoe transparanter ze zijn, hoe meer ze open en eerlijk zijn over hun product, des te waarschijnlijker is het dat er gemeenschappen zijn die vertrouwen hebben in het product en geïnformeerde discussies kunnen voeren over wat ze willen doen, ” hij zei.

“Omdat het uiteindelijk de keuze is van individuen.”

Lees verder bij de bron: SDB

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kindermisbruik moet vaker bewezen worden 22112018

Pijnlijk voorbeeld van slecht bestuur: Gat in EU-wet geeft kindermisbruikers vrij spel

57e8dd474d57a414f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714c702a7cd59549 640 vaccin

CDC stelt richtlijnen bij: duizenden Amerikanen ziek geworden na Covid-19 vaccinatie