in

Dagelijkse angstpraatje: VN waarschuwt voor nieuwe pandemieën als we geen actie ondernemen

COVID-19 is een zogenoemde zoönose; een ziekte die van dieren op mensen kan overspringen. De infectieziekte, die wereldwijd al meer dan een half miljoen doden heeft geëist, is hoogstwaarschijnlijk ontstaan ​​door vleermuizen.

Ook Ebola, BSE en de pest zijn zoönosen.

Onderzoekers waarschuwen nu in een nieuwe studie dat als we niet oppassen, nog meer van deze desastreuse pandemieën op het toneel zullen verschijnen. En dus is een doeltreffend actieplan volgens hen bittere noodzaak.

COVID-19 is slechts één voorbeeld van de stijgende trend van infectieziektes veroorzaakt door virussen die van dierlijke gastheren op de mens zijn overgesprongen.

Maar in de tussentijd passeerden veel van dit soort ziekten de revue; van ebola tot MERS en de westnijlziekte tot de riftdalkoorts. Jaarlijks sterven er ongeveer twee miljoen mensen – voornamelijk in lage- en middeninkomenslanden – aan verwaarloosde zoönosen.

Dezelfde uitbraken leiden tot ernstige ziektes en sterfgevallen onder vee in ontwikkelingslanden, wat met name een groot probleem is voor de honderden miljoenen kleinschalige boeren die hierdoor onder ernstige armoede gebukt gaan.

Alleen al in de afgelopen twee decennia hebben zoönotische ziektes tot economische verliezen van meer dan 100 miljard dollar geleid. En hier zijn de verliezen van de huidige coronacrisis nog niet eens bij opgeteld, die naar verwachting de komende jaren zo’n 9 biljoen …….

Lees verder bij de bron: scientias

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nederland: geslacht verboden op identiteitskaarten

Let op! Er is weer een challenge waarbij kinderen zichzelf verwonden