in ,

De politiek in crisis: Machtspartijen zonder antwoorden

‘De hoogtijdagen van het partijkartel’

Op de eerste novemberdag was het langverwachte moment eindelijk daar: het debat in ons parlement over de regeringsverklaring. De oppositie had de messen geslepen, en vocht zich een weg door de ‘onrechtvaardige’ maatregelen heen. Aan de premier de taak om al die aanvallen te pareren, als boegbeeld van zijn nieuwe regering.

‘Vertrouwen in de toekomst’ is het wat onzekere imago van deze regering. En dat profetische ‘hopelijk komt het later goed’ past wel bij de startpositie van deze nieuwe regering. Slechts 35 % van de Nederlanders heeft vertrouwen in dit kabinet, en 63 % van de burgers voelt zich niet vertegenwoordigt door deze coalitie.

Diep gefrustreerd

Bovendien is de scepsis opvallend groot rondom het plan om het huidige referendum af te schaffen. Volgens onderzoek van het EenVandaag opiniepanel is 32% van de ondervraagden diep gefrustreerd over de , dus vooral bij hen valt deze maatregel niet in goede aarde. Maar ook over de totale linie genomen vindt een meerderheid van 55% van de Nederlanders, het afschaffen van het referendum een slecht idee.

Hoe kan een startend kabinet nu al op zo’n forse achterstand staan? Dat terwijl de economische verwachtingen rooskleurig zijn, de migratiestromen sinds 2015 fors zijn afgenomen en de steeds verder daalt? Waarom vieren cynisme en wantrouwen dan alsnog hoogtij? Waarom vertrouwde slechts 36% van de burgers in 2016 het parlement? En hoe kan de stabiele groei van Forum voor hier het gevolg van zijn?

Smeerolie

We zien de politiek vooral als smeerolie, om de samenleving als machine goed te laten draaien, om zo randvoorwaarden te scheppen waarbinnen burgers een goed leven kunnen leiden. Als er zich dan bepaalde ontwikkelingen voordoen in de samenleving – bijvoorbeeld europeanisering, multiculturalisme en globalisering – dan zien we vervolgens een tweedeling ontstaan tussen winnaars en verliezers. Wij achten het dan de taak van de politiek om de verliezers – mensen die er niet van profiteren – te compenseren door beleid te maken om een bepaalde herverdeling tot stand te brengen, met als doel onvrede en instabiliteit te vermijden. De mate van die herverdeling is daardoor het basale twistpunt in de politieke strijd.

Huwelijkscrisis

Mijn analyse van het ‘huwelijk tussen winnaars en verliezers’  is vooral historisch van aard. Ik betoog dat tweemaal eerder dit huwelijk op de proef is gesteld, en dat we momenteel de derde ‘huwelijkscrisis’ doormaken. Dat het de vorige twee maal succesvol is afgesloten, is geen garantie dat deze derde crisis ook met een sisser zal aflopen. Integendeel, het is spannender dan ooit.

Met een ‘huwelijkscrisis’  bedoel ik overigens dat de samenleving verandert, en een fors deel van de bevolking daar nadelen van ondervindt – zonder dat er (voldoende) politiek beleid wordt gemaakt om hen te compenseren, wat door de ‘verliezers’ ook als zodanig wordt ervaren.

Lees hier het hele artikel:  http://politiek.tpo.nl/2017/11/05/politiek-crisis-machtspartijen-zonder-antwoorden/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=91

Lees ook eens verder bij de Bron: eunmask


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anton Haksteeg
3 jaren geleden

We hebben te maken met een duidelijk onbekwame regering (vriendelijk gezegd) sinds wanneer worden er minister gekozen met een dubbele nationaliteit en dan nog wel de zgn. palestijnse. Er horen geen moslims in het Nederlandse parlement en dus zeker geen voorzitster van de kamer dat is een aantijging van de autochtone Nederlanders. een partij zoals DENK heeft niets met Nederlander zijn te maken. De islam is geen godsdienst maar sinds 1400 jaar een terreur organisatie. Leer de geschiedenis of is dat teveel gevraagd?
Stop die import van misdadigers en moordenaars en stop met de EU. Er zijn 57 moslimlanden in de wereld daar hore ze thuis en niet bij ons Nederlandersen dat geldt ook voor die marokanen en turken die zullen zich nooit kunnen vermengen met het echte Nederland

‘Positieve ontwikkelingen voor consumenten in incassotrajecten’

Tweehonderd Catalaanse burgemeesters komen naar Brussel “om de situatie uit te leggen”