in

Dit is gek: Chinezen bouwen brug in Kroatië, EU betaalt bijna alle kosten

De Pelješac-brug moet de provincie Dubrovnik-Neretva verbinden met de rest van Kroatië. Nu moeten reizigers nog een kuststrook van Bosnië-Hercegovina passeren.

De Europese Unie neemt 85% van de kosten (€420 mln) over. De bouw is in handen van het Chinese CRBC, en de brug zal deel zijn van de ‘Nieuwe Zijderoute’.

Chinees project, Europese  Economisch gezien is er daarom veel te zeggen voor de €420 mln kostende brug. Dat is ook de reden dat de Europese Unie 85% van de kosten overneemt. Maar er zijn andere redenen die de brug toch omstreden maken.

Dat heeft ten eerste te maken met de rol van China. In de worden steeds meer infrastructuurprojecten uitgevoerd door Chinese bedrijven. Dat geldt ook voor Pelješac dat wordt gebouwd door CRBC.

De brug heeft bovendien een strategisch belang voor China omdat hij onderdeel uitmaakt van het Belt and Road initiatief (BRI), een soort ‘Nieuwe Zijderoute’.

Waarom betaalt dan toch de , vroeg Annemie Turtelboom van de Europese Rekenkamer zich onlangs af in een kritisch rapport. De Pelješac-brug is voor haar een typisch voorbeeld van een infrastructuurproject waarbij de Europese Unie onvoldoende oog heeft voor de tegenstrijdige belangen.

De laat in een reactie weten op zichzelf geen bezwaar te hebben tegen ….

Lees verder bij de bron: eunmask


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We evolueren nog steeds! Steeds meer mensen hebben een derde slagader in hun onderarm

via telegraaf.nl

VEH start petitie tegen de grote OZB-verhogingen