in , , ,

ECB start de geldpers en gaat EU staten opkopen: ‘Als Draghi slaagt, daalt koopkracht’

via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Het is voor onze koopkracht goed nieuws dat de prijzen dalen. De Europese Centrale Bank moet dan ook niet proberen om de huidige deflatie te bestrijden.

Dat zegt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB), in een interview met De Financiële Telegraaf. „Ik denk dat de inflatie de komende jaren lager zal liggen. Dan komt er nog de daling van de olieprijzen bij. Daar moeten we buitengewoon dankbaar voor zijn.”

De prijzen in de eurozone zijn in december met 0,2% gedaald. In Nederland waren de prijzen volgens deze Europese meetmethode 0,1% lager. Formeel zitten we daarmee in deflatie, een scenario dat economen doorgaans proberen te voorkomen.

Lees verder via Telegraaf.nl.

 

De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag aankondigen dat hij staatsleningen gaat opkopen om met extra liquiditeit de economische groei in de eurozone te stimuleren. Dat heeft de Franse president François Hollande maandag gezegd tijdens een bijeenkomst met ondernemers in het Elysée, aldus zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

Hollande voorspelt daarmee wat ook economen in grote meerderheid verwachten. Toch noemt de WSJ zijn uitspraken opmerkelijk omdat de centrale bank geacht wordt geheel onafhankelijk, zonder inmenging van de regeringen van de eurolanden, zijn beleid te bepalen. Donderdag vergadert het ECB-bestuur over extra maatregelen om de zeer lage inflatie en economische groei aan te jagen.

Lees verder via Telegraaf.nl.

 

Het is goed als de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpers aanzet. Voor het eerst laat minister Dijsselbloem van financiën, ook voorzitter van de eurogroep, zich positief uit over de plannen van de Europese Centrale Bank de muntunie van een geldinjectie te voorzien.

Zelfs Klaas Knot, die als president van De Nederlandsche Bank binnen de ECB meestemt, is minder negatief over een monetaire impuls dan kort geleden

Dijsselbloem doet dat in het Financieele Dagblad van afgelopen weekend, aan de vooravond van een zeer spannende week voor de eurozone. In zijn rol van eurogroep-voorzitter was hij op bezoek in Azië om het geschonden vertrouwen in de Europese muntunie op te krikken. Komende donderdag zal de ECB maatregelen bekendmaken om de deflatie en de kwakkelende economie in de muntunie te bestrijden. Dan gaan zondag ook nog de Grieken naar de stembus. De eurokritische partij Syriza ligt aan kop in de peilingen.

Nederland en Duitsland hebben zich lang verzet tegen het opkopen van staatsschulden door de ECB als middel om de economie te helpen. Het zou de landen die nog strenge bezuinigingen en hervormingen moeten doorvoeren ten onrechte belonen en lui maken. Nu probeert Dijsselbloem de strijdbijl tussen Noord- en Zuid-Europa te begraven. Spanje, Ierland en Portugal, landen die eerder steun kregen, staan nu boven aan in de groeilijstjes, constateert de minister.

Lees verder via TROUW.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3585336287 91c6e321cd boete e14217013666301

Het is zinloos: Onderzoek ombudsman naar gijzelingen om boetes

22774997 d5026fc1c5 screening1

Kanker scr€€ning blijkt nul levens te redden