in

EU-leiders zien ‘nieuwe dageraad voor Europa’ door Brexit

kalhh / Pixabay

Het Britse vertrek uit de EU markeert “een nieuwe dageraad voor Europa”. Dat schrijven EU-president Charles Michel en de voorzitters Ursula van de Europese Commissie en David Sassoli van het Europees Parlement in een opinieartikel.

Om middernacht is de brexit een feit. Voor het trio is vrijdag onvermijdelijk een dag van “reflectie en gemengde emoties, zoals voor zoveel mensen.”

De EU-leiders betreuren het Britse besluit om te vertrekken nog steeds, maar zijn vastbesloten om het nieuwe partnerschap ambitieus vorm te geven. Hoe hecht dat zal worden is afhankelijk van besluiten die nog moeten worden genomen, schrijven ze.

Hoe minder gelijk het speelveld wordt op het gebied van , arbeid, belasting en staatssteun, hoe minder toegang de Britten zullen hebben tot interne markt, aldus de drie.

Alleen door hun krachten te bundelen kunnen de EU-landen uitdagingen als , digitalisering en internationale concurrentie het hoofd bieden, vervolgen ze. “Dat kunnen we omdat we de grootste interne markt van de wereld hebben.”

Die geeft volgens hen macht die Europa zal inzetten in de relatie met de , Afrika , en India.

De leiders spreken van een “hernieuwd gevoel van een gedeeld doel en een gezamenlijke visie”, met als hoofdpunten een klimaatneutraal Europa in 2050 en leiderschap in digitale technologieën.

“Wij geloven dat alleen de dit kan doen. Het werk gaat verder zodra de morgen opgaat.”

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Trump wint grandioos het impeachment-proces

Turken debatteren wéér over wet waardoor pedofielen vrijuit gaan als ze met hun slachtoffers trouwen