in

Afrika eist meer geld van de EU en de opname van migranten – Von der Leyen zegt “krachtige ondersteuning” toe

von der leyen

Tijdens haar eerste buitenlandbezoek als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie heeft Ursula von der Leyen vandaag in Ethiopië het Afrikaanse continent  de krachtige ondersteuning van Europa toegezegd.

Afrika zou voor de EU “meer dan alleen maar een buurman” zijn, zei von der Leyen na een ontmoeting met de voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), Moussa Faki Mahamat. Uit EU-kringen was te horen dat de EU met Ethiopië verdragen met een volume van € 170 miljoen ondertekende.

“Ik hoop dat mijn bezoek bij de Afrikaanse Unie een krachtige politieke boodschap kan uitzenden, omdat het Afrikaanse continent en de Afrikaanse Unie van betekenis zijn voor de Europese Unie en de Europese Commissie”, zei von der Leyen na de ontmoeting met Faki.

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, die de strijd tegen de klimaatverandering tot prioriteit wil maken, zei dat ze ook op dit gebied mogelijkheden tot samenwerking met Afrika zou zien. “U hier in Afrika begrijpt de klimaatverandering beter dan wie van ons dan ook”, zei von der Leyen.

Bij de gesprekken in de hoofdvestiging van de AU in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba ging het ook om migratie en veiligheidsvragen. “Ik ben hier niet om een of ander groot plan voor Afrika voor te leggen”, zei de voormalige Duitse minister van Defensie. “Ik ben hier vooral om te luisteren.” Ze zou “niet alle antwoorden op deze uitdagingen hebben”, ze zou “er echter van overtuigd zijn dat we samen antwoorden kunnen vinden.”

Faki op zijn beurt eiste een grotere internationale mobilisering in de strijd tegen bedreigingen van de veiligheid, waaronder het terrorisme.

Aansluitend had von der Leyen een ontmoeting met de Ethiopische minister-president Abiy Ahmed, die dit jaar met de Nobelprijs voor de Vrede werd onderscheiden. Von der Leyen feliciteerde Abiy met de onderscheiding: “Ik denk dat Ethiopië het hele continent hoop gegeven heeft”, zei ze. “Ik wil dat u weet dat wij aan uw zijde staan.”

Abiy sprak zijn dank uit voor de ondersteuning van de EU, zei echter op meer financiële hulp voor economische hervormingen te hopen. “Wij verlangen nog steeds meer financiële ondersteuning, want we zijn ambitieus”, zei de minister-president.

Zoals uit EU-kringen te horen was, ondertekenden de EU en Ethiopië verdragen met een volume van € 170 miljoen. Daarvan dienen € 100 miljoen naar het verkeerswezen en de infrastructuur te gaan, € 50 miljoen naar de gezondheidszorg, € 10 miljoen naar het creëren van nieuwe banen en € 10 miljoen voor de volgend jaar plaatsvindende verkiezingen.

Na de ontmoeting met Abiy wilde von der Leyen nog met de Ethiopische presidente Sahle-Worke Zewde bijeenkomen, de eerste vrouw in deze functie.

Von der Leyen was afgelopen zondag met een maand vertraging aan haar taak begonnen. De betrekkingen van de EU met de Afrikaanse staten zijn een prioriteit van de nieuwe Europese Commissie. Von der Leyen streeft derhalve naar een “partnerschap op ooghoogte” om Afrika bij de “ontwikkeling en invoering van eigen oplossingen” te …

Lees verder bij de bron: E.J. Bron

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
atm

Plofkraken als excuus voor cashloze samenleving?

onrust 1575805000

Nederlanders zien eindelijk de onrust, zorgen om maatschappelijke problemen