in , , , , , , ,

EU plundert EU-infrastructuurfondsen om ‘s werelds grootste laser laboratorium te bouwen

laser 1558701646
geralt / Pixabay

Toen de Europese Unie een ambitieus project van € 850 miljoen goedkeurde om ‘s werelds grootste wetenschappelijke laserfaciliteit te bouwen, voerde het zijn eigen baanbrekende experiment uit. Drie voormalige communistische landen zouden de lasers ontvangen om de wetenschap in de regio te stimuleren.

En, in een economische primeur, zou de onderzoeksfaciliteit worden betaald met EU-structuurfondsen, die doorgaans worden gebruikt om wegen en hoogspanningslijnen te bouwen in armere EU-lidstaten.

Een decennium nadat het werd goedgekeurd, is de Extreme Light Infrastructure (ELI) – een netwerk van krachtige laserlaboratoria in Hongarije, Roemenië en de Tsjechische Republiek – nu bijna klaar voor onderzoekers over de hele wereld. Maar de nature heeft geleerd dat geschillen in twee van de gastlanden het project in haar eindfase doen schudden en haar reputatie bedreigen.

Het Roemeense laboratorium, ontworpen om de grenzen van de kernfysica te verleggen, zit vast in een juridisch gevecht dat de voltooiing van zijn gamma-bron verhindert – een straal van hoge-intensiteit gammastralen die de studie van de nucleaire structuur met een ongekende resolutie mogelijk zou maken. En een afzonderlijk geschil op de Hongaarse site heeft geleid tot het aftreden van drie leden van de wetenschapsadviescommissie van het laboratorium.

Uit documenten van de nature blijkt dat op hoog niveau inspanningen van de Europese Commissie om de spanningen in Roemenië af te koelen en het project op schema houden, tot nu toe zijn mislukt en dat het geschil twijfel doet rijzen over de voortdurende betrokkenheid van Roemenië bij het project. Zorgbrieven geschreven door landen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van ELI laten zien dat verschillende landen die hopen zich bij ELI aan te sluiten, die uiteindelijk door een internationaal CERN-achtig orgaan zullen worden bestuurd, opnieuw zullen onderzoeken of zij zich zullen aanmelden.

“We hopen dat Roemenië snel inhaalt en zijn faciliteit volledig voltooit, zoals het oorspronkelijk was voorgesteld”, zegt Michael Prouza, hoofd van het Tsjechische laboratorium.

Op de grens

ELI is ontworpen als een systeem van krachtige lasers en deeltjesstralen waarmee onderzoekers grensverleggend onderzoek kunnen doen in de fundamentele natuurkunde, astrofysica, materiaalkunde, biomedische geneeskunde en zelfs archeologie. Elke faciliteit heeft een ander soort laser. ELI-Beamlines in de buurt van Praag richt zich op korte-pulsbundels, die bruikbaar zijn in materiaalkunde en plasmafysica, terwijl de ELI-attoseconde lichtpulsbron (ELI-ALPS) in Szeged, Hongarije snel repeterende, ultrakorte pulsen maakt die de structuren van de atoomkernen en elektronen (zie ‘Geleidende lichten’).

De ELI Nuclear Physics (ELI-NP) -faciliteit nabij Boekarest is ELI’s duurste site – € 310 miljoen – en heeft twee hoofdcomponenten. De krachtige laser is klaar voor gebruik en kan ‘s werelds meest intense stralen produceren. Maar een afstand tussen de leiders van het lab en de ontwikkelaars van de gamma-bron is tot stilstand gekomen.

Het geschil heeft ertoe geleid dat Roemenië werd buitengesloten van de volgende cruciale fase van ELI: de oprichting van een juridische entiteit die toezicht zal houden op alle drie de locaties en verantwoordelijk is voor het bijeenbrengen van de € 75 miljoen per jaar die nodig zijn voor ELI, waarvan het grootste deel afkomstig zal zijn lidmaatschapskosten betaald door ELI-deelnemende landen. De Tsjechische en Hongaarse partners, waarvan de faciliteiten bijna voltooid zijn, willen vooruitgang boeken met de oprichting van het bestuursorgaan – zonder Roemenië – zodat ze volgend jaar hun deuren kunnen openen voor de wetenschappelijke gemeenschap. Maar dat vormt een probleem, omdat zo’n organisatie minstens drie naties nodig heeft.

Italië – dat samen met Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk betrokken is bij de coördinatie van ELI’s ontwikkeling – zegt dat het dit jaar de oprichting van de organisatie, een Europees consortium voor onderzoekinfrastructuur (ERIC), mogelijk zal maken.

Lees verder bij de bron: nature.com

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3384095809 bcf7931819 mindcontrol

VS geeft per ongeluk documenten vrij over elektromagnetische mindcontrol in FOIA-aanvraag

pvv vogel

Huh? Vertrek Geert Wilders uit de PVV?