in , , ,

Dossier Central European University in Boedapest en George Soros

Spindoctoring en manipulatie in de media komen helaas niet alleen voor in Hongarije. Met dit 'document' wil ik maar aangeven dat 'wij' als 'nieuwsconsumenten' altijd bij de pinken moeten zijn. Ook als het de kwaliteitskrant NRC betreft!

Bijgaand 3 artikelen over de Central European University en George Soros. De eerste is een NRC-artikel van 2 december jongstleden. Met vette letters heb ik op sommige plekken mijn commentaar genoteerd. Daarna nog twee artikelen die ik eerder over dit thema heb gepubliceerd met wat aanvullende informatie.

HOE HONGARIJE DE UNIVERSITEIT VAN SOROS WEGPESTTE (NRC 2 december 2018)

Central European University De Hongaarse regering maakt de Central European University van filantroop-miljardair George Soros in Boedapest het werken onmogelijk. Wie er studeert wordt uitgescholden. (dit lijkt een beetje op de uitspraak van Stef Blok: 'gekleurde personen worden in Warschau of Praag letterlijk in elkaar geslagen')

Imre Szijártó, student politicologie aan de Central European University (CEU), vertelt hoe het een vriendin verging die op dating-app Tinder vermeldde dat ze studeert aan de CEU. Dankzij de propagandacampagne van de Hongaarse regering tegen haar oprichter, de Amerikaanse filantroop van Joods-Hongaarse afkomst George Soros, staat de hoogst aangeschreven universiteit van het land(hoezo, op basis van welke informatie weet deze verslaggever dit?) intussen bekend als ‘Soros-universiteit'. „Een man stuurde haar een foto van z'n penis en noemde haar een ‘Soros-kut'.” (tamelijk manipulatieve journalistiek!)

„Klinkt bekend”, zo haakt Adina, een studente aan een aanpalend tafeltje in de kantine van de universiteitsbibliotheek, op ons gesprek in. „Iemand noemde mij een Soros-spion op Tinder.” Een deelneemster aan een recente demonstratie tegen regeringsmaatregelen die de CEU dwingen Hongarije vanaf 2019 grotendeels te verlaten, plaatste een filmpje op Facebook: een man op de metro had haar spandoek gezien en schold haar uit voor „inferieur mens” en „genetisch afval”.

Deze maandag maakt de CEU, al meer dan een kwarteeuw in Boedapest, naar verwachting bekend dat ze de meerderheid van haar studieprogramma's verhuist naar Wenen. Soros riep de Engelstalige instelling, die zowel Hongaarse als Amerikaanse diploma's uitreikt, in 1991 in het leven om pluralisme, kritische discussie en democratie te bestendigen in voormalige communistische staten.

Vandaag zit de CEU in een situatie die volgens haar verdedigers zonder precedent is sinds de val van het : een universiteit die door een EU- regering het land uitgepest wordt. Zoals het er nu voor staat, wordt het vanaf het academiejaar 2019-2020 onmogelijk voor de universiteit met 1.400 studenten en gerenommeerde docenten uit de hele wereld, om haar kernactiviteit te vervullen: het uitreiken van Amerikaanse diploma's. Wetgeving die de regeringspartij van de autoritair ingestelde Viktor Orbán in april 2017 goedkeurde, legde de CEU een reeks strenge vereisten op, zoals het oprichten van een Amerikaanse campus.

Orbán pakt het op z'n Orbáns aan: hij trapt de CEU niet in één keer het land uit, maar laat het universiteitsbestuur „geen andere keuze” dan verhuizen (Hoezo? Orbán heeft nog niemand opdracht gegeven de deuren van de CEU te laten sluiten)

Verrot

De universiteit kwam tegemoet aan de Hongaarse eisen en verwelkomde regeringsvertegenwoordigers op haar campus in de staat New York. Toch verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken „geen signaal ontvangen te hebben” dat de CEU een Amerikaanse afdeling opende (het is ook maar zeer de vraag of die geopend is). De deadline die CEU gesteld had voor een akkoord verstreek zaterdag. Zonder akkoord kan de universiteit geen nieuwe studenten aannemen (dat kan met een Oostenrijkse accreditatie wel, zelfs opname van studenten in Boedapest). Orbán pakt het op z'n Orbáns aan: hij trapt de CEU niet in één keer het land uit, maar laat het universiteitsbestuur „geen andere keuze” dan verhuizen.

De Tinder- en Facebook-verhalen tonen hoe de sfeer rond de CEU het afgelopen anderhalf jaar verrot is geraakt. De permanente propaganda en het zwaard van Damocles boven de universiteit hebben medewerkers gedemoraliseerd. Een deel van het personeel ging uit voorzorg op zoek naar een andere baan. De CEU groeide uit tot schoolvoorbeeld van hoe het doelwitten van de premier vergaat.

Orbán ging in 1990 als jong anticommunistisch activist zelf met een Soros-beurs in Oxford studeren. Ruim een kwart eeuw later zorgde Soros' steun aan mensenrechtenorganisaties, anticorruptiewaakhonden en onderzoeksjournalisten die veel kritiek leveren op de Hongaarse elite, ervoor dat beide mannen op ramkoers liggen.

Dat Soros in het verleden zijn steun uitsprak voor legale en gecontroleerde migratie naar Europa, greep de regering aan om hem in samenzweringstheorieën af te schilderen als volksvijand nummer één. „De miljardair-financier leidt een quasi-huurlingenleger van op zijn minst 2.000 mensen”, verklaarde Orbáns woordvoerder. Dit ‘leger' zou zijn belast met het uitvoeren van drie doelen: „Het neerhalen van premier Orbáns regering (tja, Soros zegt zelf luidkeels dat Orbán een maffiastaat leidt!), het ontmantelen van het grenshek en het bevorderen van immigratie in Hongarije.”

Een propagandadeuntje dat luid rondgebazuind wordt door de gebruikelijke symfonie van regeringsgezinde media: de publieke omroep, nieuwswebsites en de overgrote meerderheid van commerciële tv-kanalen, nationale en lokale kranten zijn in handen van Orbán-loyalisten.

Ideale boeman

In de oprichter van CEU hebben Orbán en zijn mensen een ideale boeman gevonden, zeggen Soros' verdedigers: een ideologisch tegenstander die rijk werd met hedgefondsen, Joodse wortels heeft en tegelijkertijd pleit voor het binnenlaten van gevreesde vluchtelingen uit islamitische landen. De regering ontkent alle aantijgingen dat ze een antisemitische toon zou hanteren.

Maar volgens student Szijártó, een linkse criticus van Orbán, doet ze dat wel. „Inspelen op antisemitisme werkt in Hongarije, ook bij veel centrum-rechtse kiezers.” Szijártó verwijst naar een artikel in het magazine Figyelö, dat na overname door een Orbán-bondgenoot in 2016 een spreekbuis voor het regeringskamp werd. Het stuk bevat een lijst van ongeveer tweehonderd vermeende ‘Soros-huurlingen' onder de kop De mensen van de speculant. Op de lijst staan een reeks CEU-academici en een flink aantal mensen van Joodse afkomst. Sommigen bleken al jaren overleden te zijn. Geen Hongaar hoef je te vertellen wat de achtergrond is van de konkelende ‘speculant', zegt Szijártó.

Szilvia Molnar, administratief medewerkster bij de universiteit, hoort via haar ouders op het platteland wat het effect is van de propaganda. Een sterke overtuiging in hun kringen is, zo zegt Molnar, „dat je Joods moet zijn om hier binnen te raken.” Bizar, zegt ze: haar ouders en schoonfamilie weten dat Molnar zelf katholiek is. „Dan krijg ik de vraag hoe ik zeker kan weten dat andere werknemers geen agenten van Soros zijn en dat ze niet van bovenaf opgedragen worden wat ze moeten doceren.”

In oktober kreeg de CEU een bijkomende opdoffer. Toen schafte de regering de accreditatie voor genderstudies af, een richting die enkel door CEU en één andere universiteit in Boedapest aangeboden werd. Orbáns stafchef verklaarde dat „de Hongaarse staat geen publiek geld wenst uit te geven in dit domein”. Maar, zegt Andrea Petö, CEU-hoogleraar genderstudies: „Ons programma wordt niet betaald door Hongaarse belastingbetalers: we zijn een privé-universiteit”.

In het ultramoderne, 21 miljoen euro kostende bibliotheekgebouw dat openging in 2016, blikt Jitske de Grift, een Nederlandse studente politicologie, terug op haar tijd in Hongarije. „Voordat ik hier kwam kon ik me niet inbeelden hoe ernstig de situatie was”, zegt ze. „Nu vraag ik me af: wie zegt dat dit niet in andere landen kan gebeuren?”

GEORGE SOROS' CEU 'SCHIPBREUK'

De toekomst van de Central European University – CEU – in Boedapest is in gevaar. De universiteit is – mede – opgericht door de aartsvijand van premier Viktor Orbán cum suis George Soros, geboren als Schwartz György te Boedapest. Soros staat bekend als de 'democratie-missionaris' van de wereld en volgens de Amerikaanse zakenman/filantroop behoort Hongarije met die vermaledijde Orbán niet meer tot de familie van democratische naties. In 1991 werd de CEU opgericht en sindsdien staat deze instelling hoog op het lijstje van kwaliteitsuniversiteiten in de wereld. Van heinde en verre kwamen en komen studenten uit alle windstreken naar de schilderachtige Hongaarse hoofdstad om een universitaire opleiding te volgen. Hoeden af voor George Soros dat hij Hongarije begiftigd heeft met deze – internationale – kwaliteitsimpuls. Gaandeweg is de relatie tussen Soros en Orbán echter bekoeld, inmiddels is voor Orbán en voor veel Hongaren  – onder andere door de vele anti-Soros plakkaten –  de Amerikaanse missionaris staatsvijand nummer één. Soros spreekt regelmatig over Orbán als het hoofd van een 'maffiastaat'. Inzet van de strijd is op dit moment voornamelijk of de CEU in Boedapest kan/mag blijven of niet.

In het voorjaar van 2017 nam het Hongaarse parlement een wet aan die de officiële toekenning van een universiteit verbindt aan een overeenkomst tussen de Hongaarse staat en de CEU – in dit geval- EN verbindt aan de verplichting dat in het 'homeland' van de desbetreffende universiteit tevens opleidingen worden verzorgd. Bingo! De CEU voldeed aan geen van de twee voorwaarden, een diepgaand confilct was geboren. De geïniteerde wetgeving door de Orbánregering was natuurlijk ingegeven met als doel George Soros zoveel mogelijk te dwarsbomen. Zijn 'Open Societies Foundation' heeft Boedapest al met de staart tussen de benen verlaten, volgens Soros werd 'zijn' foundation het werk onmogelijk gemaakt. Op dit moment gaat het conflict richting zijn kookpunt, de rector van de CEU, Michael Ignatieff heeft gedreigd de CEU naar Wenen te verplaatsen indien er dit jaar geen overeenkomst wordt getekend met de Hongaarse staat. Want zegt Ignatieff, het te ondertekenen document is al lang uitonderhandeld, het gedraal van de Hongaarse regering is schandalig. Overigens is die regering van Orbán volgens de Canadese rector sowieso bezig de pilaren van de democratie in Hongarije weg te 'bulldozeren'. Tja, dat schiet natuurlijk niet echt op,hè…….Over 'bulldozeren' gesproken. In 1993 werd de CEU door de toenmalige Tsjechisch premier Václav Klaus uit Praag weggebonjourd, dat gebeurde vrijwel rimpelloos. Die Klaus was absoluut een anti-communist en een groot voorstander van de vrije marktpolitiek, à la Margaret Thatcher nota bene! George Soros en hij zouden toch grote (Tsjechische bier)maatjes moeten zijn, Zoals Havank in één van zijn detective-romans stelt: er klopt iets niet!

Wat mij stoort aan de hele gang van zaken is in de eerste plaats  de informatievoorziening van beide kanten. Het is mij nog steeds onduidelijk waarom de overeenkomst niet getekend wordt. Zowel van de zijde van de CEU als 'het Hongaarse regeringskantoor' wordt niet klip en klaar uitgelegd waar de ondertekening van het document dan wél van afhangt. je zou bijna denken dat aan deze hele zaak een andere onderliggende agenda verborgen ligt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik niet goed – tussen de regels – lees of niet goed op de hoogte ben van de diverse mediabronnen. In elk geval is de ergernis en de onrust voelbaar, – internationale – studenten demonstreren inmiddels in de Boedapester binnenstad en de toon wordt feller en feller. Hopman Orbán ziet het tafereel tot nu toe nog minzaam aan, hij maakt zich vooralsnog niet druk om deze 'cosmopolitische' oprispingen, sterker nog deze werken tot nu toe nog in zijn voordeel. De gemiddelde Hongaar van buiten Boedapest moet immers niks hebben van deze 'internationalisten' die Hongarije met hun moderne denkbeelden besmetten, bovendien zullen ze wel illegale migranten in hun kielzog meenemen. Op deze grote grote groep Hongaren steunt Orbán nog steeds, sterker nog het zijn betonpilaren die niet zo snel 'weggebulldozerd' kunnen worden.  Toch, er is altijd een omslagpunt, als ik nu de adviseur van Orbán zou zijn – overigens gaarne, wel  à raison van 30.000 euro per maand –, zou ik de strategie toch ietwat bijstellen.  Hoe dan? Medio november het document ondertekenen en dan in de media er nadruk opleggen dat Hongarije 'staat' voor de vrijheid van onderwijs, maar dat deze vrijheid het best is gewaarborgd als er voor alle universiteiten sprake is van 'gelijke monniken, gelijke kappen'. 'Wij' van de Hongaarse regering zijn ervan ovetuigd dat met de ondertekening van deze overeenkomst met de CEU aan deze gelijkheid recht wordt gedaan. En als laatste opmerking: zoals dat in een democratische gebruikelijk is……. Beste lezer, dit artikel is – vooralsnog – niet in het Hongaars vertaald, stel je voor, gratis advies verstrekken is niet 'mijn ding'. Ik ben geen vergenwoordiger van een  filantropische instelling, hoor! Overigens vrees ik dat mijn voorgestelde tactiek nimmer gevolgd zal worden door Hopman Orbán, ik vermoed dat er zich inmiddels teveel ja-knikkers in zijn gevolg bevinden. Orbán voelt zich momenteel ijzersterk, tè sterk als U het mij vraagt.

Staat de CEU trouwens voor de door Soros zo gepropageerde oase van wetenschap, openheid en democratische vrijheden? Daar zet ik toch ook wel een paar kleine vraagtekentjes bij. Soros steunde bijvoorbeeld de rozenrevolutie van 2003 in Georgië . Na de overwinning stond hij regelmatig zij aan zij met sterke man Micheil Saakasjvili die later invallen organiseerde bij kritische TV-zenders en anti-regeringsdemonstraties met geweld uit elkaar liet slaan. Ook de huidige president van de Oekraïne Petro Porosjenko mocht/mag zich verzekeren van de steun van George Soros in zijn pogingen om nader tot het westen te komen. In 2015 kreeg de Amerikaanse filantroop zelfs met veel publicitaire aplomb 'the award of freedom' uitgereikt van de Oekraïnse president. Met het woord 'freedom' heeft Porosjenko 'niet zoveel', hij is gewoon een ordinaire corrupte dictatoriale boef, nog wel even van een héél ander gehalte dan 'autocratische' Orbán. Soros liet zich echter gaarne fêteren in Kiev, maar ik vraag me af of hij werkelijk een zegen is gebleken voor de arme Oekraïnse bevolking. CDA'er Jaap de Hoop Scheffer, de voormalige Secretaris-Generaal van de NAVO heeft zich na zijn pensionering wel eens laten ontvallen dat het 'westerse idee' om  Oekraïne lid te laten worden van de NAVO bij voorbaat een is gebleken. President heeft Jaap persoonlijk in zijn oor gefluisterd dat zulks NOOIT zal gebeuren onder zijn leiding. Oekraïne is de achtertuin van Rusland en na de val van de Sovjetunie wordt verder gebiedsverlies en zogenaamd invloedssfeerverlies niet meer getolereerd, punt! We kunnen hoog of laag springen, maar dit is de geopotieke . We zitten nu met de gebakken peren: een verdeeld Oekraïne, een slepende orlog in het oosten van het land, een stelletje volledig immorele boeven aan de macht, een bevolking die deels amper kan bestaan en een uittocht van Oekraïeners die huis en haard verlaten om in de te werken. Uiteindelijk verwacht ik dat na jaren van conflict Oost-Oekraïne zich zal aansluiten bij Vadertje Rusland of een soort 'Kosovo-status' krijgt, eigenlijk een nieuwe staat dus. Er zal echter nog veel water door de Dnjepr stromen voordat er echt vrede zal zijn in dit deel van Europa.

Vraag is of George Soros met zijn 'democratische' activiteiten in de Oekraïne bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van vrede en democratie in de wereld en aan die van de Oekraïne in het bijzonder. Mijn antwoord daarop is ondubbelzinnig: nee!. Sterker nog, naar mijn oordeel heeft hij de situatie alleen maar verergerd. George Soros vindt zichzelf – dit zijn zijn eigen woorden! – een missionaris voor de ontwikkeling van de democratie in de wereld. Hij geeft toe dat hij 'Messiah fantasies' heeft. Megalomaner heb ik het nog niet meegemaakt! Het gaat bij Soros trouwens om een vorm van democratie die ik het best kan omschrijven als 'the American dream'. Maar die American dream is voor de meesten van ons niet weggelegd en lijkt mij nu niet helemaal geschikt om 'anywhere in the world' te kopiëren.  Viktor Orbán meent dat Soros kan worden gekenschetst als 'staatsman zonder staat'. In het tot extremis correcte Nederland geldt deze uitspraak als antisemitisch, namelijk het appelleert aan Joden als ontwortelde figuren. Ja, hoor, prima hoor. In dezelfde redenering ben ik een rabiate racist en antisemiet als ik in een Oostenrijks  'Gasthof' een Zigeunerschnitzel met als toetje een Jodekoekje zou bestellen. En dan heb ik nog niet eens over een negerzoen! Geen van de drie lekkernijen zijn meer met deze benamingen  in de Nederlandse supermarkt te vinden, dit is niet lachwekkend, maar van een politiek correcte treurnis zonder weerga. Aan 'de grachtengordelcommissie van fatsoen' stel ik overigens tevens voor om 'Indische cake' in de ban te doen. Deze benaming appelleert toch wis en waarachtig aan de Hollandsche koloniale overheersing, nietwaar? Alle verpakkingen stante pede ombeplakken naar 'Indonesische cake'! Schrijver Tommy Wieringa staat al klaar om de supermarkten binnen te stormen met het plakband in de hand. Waarom Tommy? Lees zijn recente stukje in de NRC van 27 oktober jongstleden maar……….

Wil ik negatief eindigen over Soros? Geenszins, de man heeft tevens fantastische zaken geëntameerd, de CEU is er een sprekend voorbeeld van. Een vertrek van deze universiteit zou een verlies voor Hongarije opleveren in werkelijk alle opzichten. Inderdaad, in eerste instantie in democratisch opzicht. Met het vergelijken van Soros met Orbán heb ik voorlopig wel mijn bekomst. Het is een vergelijking van David met Goliath. Immers, Soros is een 'worldplayer', Orbán slechts een regionale hopman. Wel één die zijn mogelijkheden maximaal benut. Dat dan weer wel!

Der Starke ist am mächtigsten allein (Friedrich von Schiller, 1759-1805)

VERLAAT DE CEU BOEDAPEST NU DEFINITIEF?

Gaat de Central European University Boedapest nu werkelijk verlaten? De door onder andere George Soros gefinancierde universiteit heeft de Fideszregering een ultimatum gegeven om de voorbereide overeenkomst voor 1 december te tekenen. Dit is niet gebeurd, dus de CEU'ers zullen wel naar Wenen vertrekken waar Bundeskanzler Sebastian Kurz ze met open armen ontvangt. Kurz, de superdemocraat die met de nu wat iets minder rechts-extreme FPÖ een coalitie vormt. Natuurlijk, de januskop Kurz onderhoudt warme contacten met George Soros en met de Russen overigens ook. Kurz ontmoet Poetin vaker dan premier Orbán, maar daar klaagt in de Europese Unie niemand over. Ook niet over het feit dat de FPÖ in 2016 een samenwerkingsovereenkomst tekende met Poetin's partij Verenigd Rusland. Orbán's partij Fidesz heeft dit soort 'strapatsen' nog niet uitgehaald. Als klap op de vuurpijl wil Kurz een lagere kinderbijslag verstrekken aan niet-Oostenrijkse EU-werknemers, een voornemen dat keihard botst met de Europese arbeidswetgeving. Waar was die EU ook al weer voor bedoeld? Er werken tienduizenden Hongaren in Oostenrijk die finacieel de dupe zullen worden van Kurz' 'nobele' gemeenschappelijke Europese waarden. Nog een beetje boulevardnieuws: Poetin was aanwezig op het huwelijksfeest van de huidige minister van buitenlandse zaken van Oostenrijk, ene Karin Kneissl. Wat was het ook maar weer met het meten met twee maten in de Europese Unie? Bij Oostenrijkers moet je altijd uitkijken. Als je Kurz een hand hebt gegeven wel goed kijken of al je vingers er nog aan zitten…….

Terug naar de CEU. Orbán heeft een pestwetje tegen George Soros – want dat is dé achtergrond – uitgevaardigd die verplicht stelt dat een geaccrediteerde Universiteit in Hongarije tevens een 'home-university' dient te hebben waar daadwerkelijk opleidingen worden verzorgd. De CEU beweert dat aan deze verplichting voldaan is, maar kan dit niet staven. Sterker nog, in een telefoongesprek dat minimaal 20 keer is afgedraaid in de Hongaarse media meldt – nota bene – een werknemer van de CEU dat er 'eigelijk' geen sprake is van serieus onderwijs aan de andere kant van de oceaan. Ergo, Orbán ondertekent de voorliggende overeenkomst met de CEU niet. Officieel zal de CEU wel naar Wenen vertrekken en dat zal waarschijnlijk met veel tromgeroffel gepaard gaan. ‘Het laatste bastion, de academische vrijheid wordt in Hongarije met voeten getreden' meldde CEU rector Ignatieff al meermalen strijdvaardig. Orbán heeft overigens nog geen enkel dreigement laten horen dat bij het niet voldoen aan de Hongaarse academische wetgeving de CEU  de poorten zal moeten laten vergrendelen. Van de week bevestigde een Hongaarse CEU professor op de TV dat de accreditatie zal worden overgebracht naar Wenen, maar dat de CEU-gebouwen in

Hongarije onveranderd zullen blijven dienen voor wetenschappelijke activiteiten en onderwijs. Voor wat? Tja, de accreditatie gaat naar Oostenrijk, voor de rest deden we een plas en alles bleef zoals het was.

Het CEU-gevecht is eigenlijk een strijd tussen de aartsvijanden George Soros/Open society Foundation en premier Orbán. De CEU is een mooie bühne voor het publiekelijk uitvechten van deze strijd. Iedereen wordt in de maling genomen en Kurz is de spreekwoordelijke hond die er met het derde been vandoor gaat. Het NOS journaal meldt van de week dat Orbán de CEU zijn land 'uitstuurt', de democratische vrijheden zijn nu echt in gevaar in het mooie Donauland! De waarheid is dat Orbán niemand wegstuurt alleen de CEU-overeenkomst nog niet tekent, kortom tendentieuze berichtgeving van de nimmer navelstarende NOS. De universiteit voldoet immers evident niet aan de wettelijke voorschriften. Maar van sluiting van de CEU-deuren is geen sprake. Zowel rector Ignatieff als Orbán spelen hier spelletjes over de ruggen van de docenten/studenten heen, wat dat met academische vrijheid te maken heeft? Ordinair gekissebis, dat is het. Maar goed, Orbán 'started first blood', dat moet gezegd. Hij was het die de 'home-university'-wet er doorheen drukte, een klein bruggetje te ver, het afbreukrisico is namelijk onnodig groot. In West-Europa heeft de term 'academische vrijheid' een zware democratische lading, daar heeft hopman Orbán zich toch in vergist. De 'spindoctoring' functioneert volgens mij op dit thema niet voor de Orbánisten, Sebastian Kurz lagt intussen in zijn vuistje. Deze charmante Januskop heeft het met zijn zangerige Duitse tongval weer voor elkaar: vriendjes blijven met Soros EN Poetin.

Intussen is de NOS ook opgetreden tegen niet politiek correcte berichtgeving op de eigen website. Viktor Orbán noemde George Soros een 'staatsman zonder staat', dit is volgens de alwetende NOS een antisemitische verwijzing naar Joden als ontwortelde figuren. in de NOS-berichtgeving had de NOS verslaggever van dienst de hele context beter moeten omschrijven. Althans, dit meldt de hoofdredacteur van het NOS nieuws. Zal ik even een paar vergelijkende beredeneringen opvoeren? Ik ben fan van zwarte piet en black friday, DUS racistich. Ik heb zojuist 3 kilo kipfilets in de kiloknalleraanbieding bij C1000 gekocht, DUS ik ben racistisch, dierenbeul, milieuvervuiler en een duivelse carnivoor . Noot: kiloknallers bestaan niet meer, nu ja, ze bestaan nog wel maar worden niet meer zo genoemd. En C1000 bestaat ook niet meer. Dit is Jumbo geworden. En bij deze supermarktketen hebben ze nog nooit van goedkope vleesaanbiedingen gehoord? Keep on dreaming!

Het beginsel dat de menselijke natuur, in haar psychologische aspecten, niets meer is dan een produkt van de en bepaalde sociale betrekkingen verwijdert alle belemmeringen voor dwang en manipulatie door de machthebbers. (Noam Chomsky, Amerikaans filosoof 1928-)

Lees verder bij de bron: Keek op de week


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Recht in je gezicht! Alle winkels in één straat in Parijs geplunderd door “Gele Hesjes”, behalve de supermarkt Mustapha Wakrim!

Alles is NEP! Er wordt net zo lang gehamerd op leugens tot we met de moed der wanhoop de dingen voor waar aannemen