in

Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde

hacker 1952027 1280

Begin dit jaar kwam de Volkskrant met groot nieuws: ‘Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

De AIVD zou zijn geïnfiltreerd in de Russische hackersgroep Cozy Bear en getuige zijn geweest van de manier waarop de club de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden.

De inhoud van het artikel werd door heel journalistiek en politiek Nederland voor waar aangenomen.

Naïef

Al snel begon het verhaal barsten te vertonen. Eelco Bosch van Rosenthal, die met auteur Huib Modderkolk had samengewerkt aan het artikel, verklaarde in Nieuwsuur geen bewijzen te hebben gezien voor het verhaal van de AIVD-hack.

Het hele artikel in de Volkskrant was volledig gebaseerd op wat inlichtingendiensten Modderkolk en Bosch van Rosenthal hadden verteld.

De journalisten hebben de AIVD hier verder niet over aan de tand gevoeld. Dat komt nogal naïef over, aangezien inlichtingendiensten nooit zomaar lekken, schrijft journalist Eric van de Beek voor Novini.

Amerikaans ‘lek’

“Zijn dit dezelfde bronnen die ons in 2002 vertelden over de Iraakse massavernietigingswapens?” twitterde cybersecurity-deskundige Arjen Kamphuis.

“Dezelfde bronnen die ons in 1990 vertelden over de gestolen couveuses in Koeweit, in 1984 over het belang van de bewapening van de Afghaanse moedjaheddien en in 1965 over de ‘winnable’ war in Vietnam?” vervolgde hij.

Het heeft er alle schijn van dat dit een Amerikaans ‘lek’ was, met als doel Rusland als groot gevaar af te schilderen, merkt Van de Beek op.

Nepnieuws

NSA-klokkenluider Edward Snowden zei in 2015 in een interview met de NOS over de AIVD en MIVD: “Zij werken voor de Amerikaanse diensten en doen wat ze wordt opgedragen.”

Emeritus hoogleraar Cees Hamelink zei over het artikel in de Volkskrant: “Een artikel met zoveel anonieme, onverifieerbare bronnen, ongerijmdheden en misleidende onzorgvuldigheden zou ongetwijfeld tot nepnieuws gerekend zijn als het gepubliceerd was op sociale media.”

[Novini]

Lees ook eens verder bij de bron: ninefornews.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5f98c855 67b8 4b1c 91c3 f6c2addc59c1

Europese Commissie: Nederlandse economie vertoont ‘onevenwichtigheden’

e836b40620f0093ecd0b470de7444e90fe76e6d311b3124297f7c1 640 armoede

Langdurige armoede neemt toe in Nederland