in , , ,

Langdurige armoede neemt toe in Nederland

Het aantal huishoudens dat langdurig in armoede leeft is in 2016 verder toegenomen, zegt het CBS. Zo’n 224.000 huishoudens hadden toen al vier jaar of langer een inkomen onder de zogeheten lage-inkomensgrens. Dat is 3,3 procent van alle huishoudens in Nederland, zo’n 15.000 meer dan in 2015. Dat komt doordat meer mensen langdurig afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.

Het aantal huishoudens dat kort of lang in armoede leeft bleef in 2016 stabiel. Dat waren er 590.000, oftewel 8,2 procent van alle huishoudens, evenveel als in 2015. In 2014 en 2015 daalde de armoede nog licht. Het Centraal Planbureau verwacht dat ook in 2017 en 2018 de totale armoede licht daalt, mede door de aantrekkende economie.

Wat is armoede?

Om te bepalen welke huishoudens arm zijn, hanteert het CBS de zogeheten lage-inkomensgrens. Die grens is afgeleid van het bijstandsniveau voor een alleenstaande in 1979, toen de bijstand uitgedrukt in het hoogst was.

De grens wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie. In 2016 was de lage-inkomensgrens 1030 euro voor een alleenstaande, 1370 euro voor een alleenstaande ouder met één kind en 1940 euro voor een koppel met twee kinderen.

Studentenhuishoudens en bewoners van instellingen, inrichtingen en tehuizen worden door het CBS buiten beschouwing gelaten.

Ruim 292.000 kinderen leefden in 2016 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens. Voor 117.000 van hen gold dat al vier jaar of meer. Bij 60 procent van deze kinderen zit een van de ouders of zitten beide ouders in de bijstand. Bij een kwart was betaald werk de belangrijkste inkomstenbron.

Lees ook eens verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Max
2 jaren geleden

Haal nog meer mensen hier heen- dan neemt de armoede niet alleen toe, maar het worden het ook meer.
.
oplossing : Muren bouwen – het vluchtelingen verdrag opzeggen, De gefinancierde oorlogen stoppen “door de zionisten ‘zoals SOROS- in het MO & Noord Afrka

Gerd
2 jaren geleden

De Banken willen dit niet

Max
2 jaren geleden

Psychologische oorlogsvoering tegen de Nederlandse. burger. Psychologische oorlog ‘vanuit het ministerie van onderwijs “Waar ook onze media onder valt “zoals het ANP en de NOS. Dit ministerie moet de burger coordinerend ‘dagelijks vertellen dat het uitstekend gaat met de economie [toch niet te weerleggen] Je hebt geen enkele controle referentie .Doe je ogen en oren open ‘en je ziet een ander beeld “als je tenminste niet murf gemaakt bent door de massamedia. Want in de massa verliest de burger meestal zijn critisch vermogen. Zie je het niet – ga dan verder met je smartphone -als vervreemde.

Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde

Lugubere rouwstoet voor Alexander Pechtold in Breda, maar… hij was er niet